Oldalletöltések száma: 9479931
2019. július 19. péntek 01:18,
Emília napja van.

Mégsem csak a háziasszony hóbortja miatt kell levenni az utcai cipőt

cipo ragacs ridikul huNagyon sok lakásba nem illik belépni cipővel, és ha mégis megpróbálja ezt a látogató, a háziak szigorú tekintettel késztetik a lábbeli levételére. De nem csak mifelénk van ez így, számos kultúrában tilos cipőt viselni otthon, vagy éppen az imahelyen.

   Az Arizonai Egyetemen végzett kutatás szerint átlagosan 421 000 különböző baktérium található a cipőn. Ezek nagy része ártalmatlan, azonban vannak köztük igen makacs kórokozók is – írta a Hellovidék.hu a Clark.com cikke nyomán.

   A kutatásban részt vett cipők 96 százalékán találtak coliform baktériumokat (ezek a baktériumok önmagukban általában nem okoznak súlyos betegséget, de jelenlétük jelzi, hogy ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek) és az E.coli kórokozója is megtelepedett a lábbelik 27 százalékán. Ezen kívül hét egyéb olyan baktériumot véltek felfedezni a cipőkön, amelyek súlyos betegségeket eredményezhetnek.
   Az amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az utcai cipők mennyire szennyezik be a tiszta otthoni környezetet. Az eredmény nyomasztó, ugyanis a cipőn megfigyelt baktériumok 90-99 százaléka hetekre megtelepedett a lakásban.
   Az említett baktériumok mellett a Houston Egyetem C.diff (Clostridium difficile) kórokozót is talált a vizsgált cipők 40 százalékán, amely számos antibiotikumnak ellenáll és jelentős közegészségügyi veszélyt jelent. Ezek mellett a kutatók találtak még a különféle vegyi anyagokat és kőolajszármazékokat is a vizsgált cipőkön.
   A Battelle Memorial Intézet tanulmánya szerint a gyep kezeléséből származó toxinok is megtapadnak a lábbeliken, amelyek szintén a lakásokban lelhetnek később otthonra. A házba behordott vegyületeket a Baylor Egyetem kutatói is górcső alá vették. Tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy azok az emberek, akik kőszénkátrányt tartalmazó aszfaltozott út közelében laknak, fokozottabban ki vannak téve a rákbetegség kockázatának.
   Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen védtelenek lennénk a behordott kórokozókkal szemben, ugyanis az Arizonai Egyetemen végzett kutatások megállapították, hogy a mosószeres vízben, mosógépben tisztított cipőkön 90 százalékkal kevesebb a baktérium. A cipő gépi tisztításán kívül a padló és a szőnyeg rendszeres kitakarítása is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, de egy gőztisztító segíthet a legtöbbet. A szakértők szerint az lenne a legjobb, ha nem az előszobában vennénk le a cipőt, hanem már a bejárat előtt kibújnánk belőle – írta a Clark.com cikke nyomán a Hellovidék.hu.