Oldalletöltések száma: 9480315
2019. július 19. péntek 02:18,
Emília napja van.

Fejérből indult a kezdeményezés: szülők ne aludjanak a földön

tabori agy korhazakban facebookEgy szülő számára már a tudat is borzasztó, ha gyereke oly módon betegszik, vagy sérül meg, hogy kórházi ápolásra szorul. A kicsik jószerével fel sem fogják, mi történik velük, idegen helyre kerülnek, amelyen csak az enyhíthet, ha valamelyik szülőjük mellettük marad. Ez persze közel sem egyszerű feladat.

   „Nem tűrjük tovább, hogy az Anyákat, a Lányainkat a földre kényszerítsék! Itt az ideje észhez térnie mindenkinek! Ez így nem maradhat!” Ezek az indulatos mondatok álltak abban a 444-nek eljuttatott nyílt levelében, amelyben Orosvári Zsolt, az „Ágyat az anyukáknak” elnevezésű jótékonysági akcióját elindította.

   Elképesztő sikert ért el tavaly december eleje óta a Fejér megyei Sárbogárdon élő Orosvári Zsolt, az a családapa, aki azért kezdett önkéntes jótékonysági akcióba, mert amikor tavaly ősszel a kislánya egy kontrollvizsgálat miatt a kórházban aludt, az apa azzal szembesült, hogy akinek nem fizetős szobában gyógyul a gyereke, mint neki, az kénytelen a földön aludni mellette, sőt olyan anyát is látott, akinek álmában megégette az arcát a radiátor forró csöve.
   Orosvári Zsolt ezek után az Anyák az anyákért alapítvánnyal összefogva online gyűjtésbe kezdett, miközben megtárgyalta egy forgalmazóval, hogy kedvezménnyel vásárolhasson tőlük nagy mennyiségben tábori ágyakat, hogy azokat később szétoszthassa a rászoruló kórházi osztályok között. Előbb csak Fejér megyét célozta volna meg, de hamar kiderült, hogy a probléma országos.
   A 444.hu tudomása szerint február első hétvégéjéig mintegy 4 millió 800 ezer forintot sikerült gyűjteniük, amelyből majdnem 4 millióért vettek eddig ágyakat, ezekből eddig több, mint 300 darabot osztottak szét vidéki és fővárosi magyar kórházak között. Az ágyak kiszállítása ma folytatódik és a héten eljutnak a 350. kiosztott példányig.
   A magyar állam, azon belül az egészségügyet felügyelő EMMI az akció kezdetén válaszolni sem volt hajlandó az önkéntesek megkereséseire. A férfi elbeszélése szerint ez csak azután változott meg, hogy elkezdett a Facebookon szívszorító fotókat posztolni az embertelen körülményekről, miközben személy szerint intézett szóbeli kihívást az EMMI vezetői felé. Első körben annyit szeretett volna elérni, hogy az EMMI az illetékes osztályok főnővéreinek segítségével gyűjtse össze, hogy melyik kórháznak hány vendégágyra lenne igénye. Igyekezete végül eredményesnek bizonyult, és a hírportál tudomása szerint január utolsó hetében meg is érkezett – nem pénz – csak egy Excel-táblázat az EMMI-től, benne az országos igényekkel. Orosvári ezért azt szeretné, hogy a minisztérium legalább azt intézze el, hogy valamilyen formában visszakaphassák az ágyakra kifizetett összeg áfáját, hogy abból újabb ágyakat vehessenek, de annak is örülne, ha a tárca az áfának megfelelő összegből maga venne ágyakat.
   Ahogy Orosvári Zsolt a portálnak elmondta, az akció során szerzett tapasztalatai alapján állíthatja, hogy a gyermekosztályok nagy részén katasztrofális állapotok vannak, és nagyon sok ágyra lenne még szükség. De nemcsak arra, azért kéri, hogy aki teheti, segítse a helyi osztályokat törölközőkkel, lázmérőkkel és további felszerelésekkel – olvasható a 444.hu összeállításában.