Oldalletöltések száma: 9276081
2019. június 27. csütörtök 05:55,
László napja van.

Leállhat a kazán a hideg miatt és még nagy bajt is okozhat

kemeny fagyott vgfszaklap huAkinek jól működő kazánja van nem fél a téltől, hiszen a lakásban kellemes a meleg, és van meleg vize is. Aztán egyik pillanatról a másikra leáll a kazán és a hideg lesz az úr a házban. Mint kiderült, maga a nagy hideg is okozhatja a kazánleállást.

   Érdekes jelenségről számolnak be a szerelők és a kéményesek, amelyekkel a napokban a hideg időjárásban találkoznak. A kazánok kéményeiben jégdugók alakulnak ki, ezek a zárt égésterű gázkazánokat leállítják, a nyílt égésterű berendezéseknél pedig akár szén-monoxid-mérgezést is okozhatnak – írta a Vgfszaklap.hu.

   A fűtéstechnológiával is foglalkozó szakportál szerint általában az égésterméket elvezető kémény felső, épületen kívüli szakaszában alakulnak ki a jégdugók, ahol a füstgázban található vízgőz kicsapódik, és hirtelen megfagy. A jelenségért egyrészt a kémény is lehet felelős, ha rosszul szigetelt, elhanyagolt állapotban van, esetleg rosszul méretezett, vagy túlságosan magas. Másrészt pedig a szakaszosan működő, alacsony füstgáz hőmérsékletű, vagy túlterhelt, elégtelenül beszabályozott gáztüzelő berendezések, illetve a nedves tüzelőanyagot használó vegyes tüzelésű berendezések okolhatók.
   A szakaszosan működő tüzelőberendezéseknél erősen hideg, tartósan fagypont alatti hőmérsékletű időjárás esetén a fűtés során keletkező füstgáz kezdetben egy lehűlt hideg kéménybe jut, miáltal lehűl, a vízgőz tartalom kiválik, illetve, ha a lehűlés mértéke ezt lehetővé teszi, megfagy. Tartós üzem során, amikor a kémény teste már felmelegedett, lehetséges a keletkezett jég egy részének visszaolvadása, de ez nem teljes körű. Az újabb és újabb bekapcsolásoknál a jégréteg így hízni fog mindaddig, míg a kémény járatát elzárja. Nyílt égésterű készülékek esetén füstgáz visszaáramlás lehetséges, amely szélsőséges esetben CO mérgezést okozhat.
   A zárt égésterű készülékek sincsenek biztonságban. Ha a készülék nem kondenzál, azaz a fűtési körben keringtetett víz hőmérséklete 60 °C hőmérséklet felett van, szintén vízgőz távozik az égéstermék elvezetőn keresztül. Itt legtöbbször a hideg képménysapkán történik meg a jégkiválás. A jégdugó kialakulása a gázkészülék automatikusan reteszelt leállásához vezet. A kéménytípusok közül veszélyeztetettek a tűzfalakba épített hosszú járatok (például a több szintes lakóépületek földszinti kéményei), az elhasználódott, szigeteletlen tégla kémények, de különösen az épületen kívül szerelt fémkémények – írta a Vgfszaklap.hu.