Oldalletöltések száma: 9276144
2019. június 27. csütörtök 06:07,
László napja van.

Pompás élmény a síelés, de csak sérülés nélkül

si bemelegites utazom comA magyarok közül mintegy félmillióan síelnek kisebb-nagyobb rendszerességgel, de a legtöbben egy szezonban, vagyis évente csak egyszer mennek síterepre, akkor is legfeljebb egy hétre. A síelés bár pompás szórakozás és kiváló sport, megfelelő felkészülés és edzettség nélkül veszélyes is lehet.

   Ahhoz, hogy élményekkel feltöltődve, épen és egészségesen térjünk haza, ismernünk kell a közkedvelt téli sportok veszélyeit, és azt, hogyan előzhetjük meg a baleseteket – írta a Cslád.hu a SmileyMed központ figyelmeztetése nyomán.

   A szakemberek szerint a biztonságos síelés előtt érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni. Így azt is, hogy a sport nélküli életmód, fizikai kondíció hiánya sérülékenyebbé teszi az izmokat és a csontokat, ezért egy kisebb esés is húzódással járhat. A síelés előtt javasolt az előkészítő „száraz” felkészülés, kondíciófejlesztés, nyúlékonyság-, rugalmasságfejlesztés.
   Fontos szempont, hogy soha ne lépjünk pályára bemelegítés nélkül. A téli sportok során sokszorosára nő az izmok oxigén igénye. A szervezetnek időre van szüksége, amíg az izmok hajszálerei kitágulnak. Azt is érdemes betartani, hogy fokozatosan terheljük a szervezetünket, ne akarjunk rögtön az első napon nyitástól zárásig síelni, vagy snowboardozni.
   Az emberek hajlamosak túlértékelni tudásukat, ezért soha ne felejtsük el, hogy csak tudásunknak megfelelő pályát és a pályaviszonyoknak megfelelő sebességet válasszunk. A balesetek gyakori okozója a kialvatlanság és figyelmetlenség. Ha hosszúra nyúlt az előző éjszaka, nagyobb figyelemmel, lassúbb tempóban ajánlott síelni.
   A legtöbben amikor kiérnek egy síterepre és hívogatóan magaslik előttük a hegy, a pálya, csak beleugranak a felszerelésükbe, és már indulnak is, pedig a felszerelés kifogástalan állapota kulcsfontosságú. A megfelelő sícipő, gondozott, megélezett síléc és a szakszerűen beállított kötés csökkentheti a balesetveszélyt.
   Az elkerülhető balesetek nagy része a rosszul kivitelezett esésekből adódik. Ha nem sikerül megfelelően tompítani az esést, leggyakrabban zúzódások keletkeznek a végtagokon. Gyakori a térd rándulása, súlyosabb esetben az ízületi csontvégek eredeti helyükről el is mozdulnak, és kóros állapotban rögzülnek, ez a ficam. Az esések következtében gyakoriak a törések és szalagszakadások is – derül ki a Család.hu cikkéből.
   Az esések oka legtöbbször az egyensúly elvesztése. Mindezek bekövetkezésének esélyét csökkenteni lehet a megfelelő felkészüléssel, az életkornak, edzettségi állapotnak, sítudásnak megfelelő pálya kiválasztásával és a tudásszinthez ajánlott felszereléssel.