Oldalletöltések száma: 8657260
2019. április 18. csütörtök 20:16,
Andrea és Ilma napja van.

Oly mértékben sokasodunk, hogy már a zuzmóra is ráfanyalodunk

zuzmo kaja sbs com auMa még a szerencsés országokban élők úgy vélik, hogy az van rendjén, ha bemennek az élelmiszeráruházba és ott mindent megtalálnak mi szemüknek, szájuknak ingere. Ma mintegy 7,6 milliárd ember él a Földön de alig több mint három évtized múlva az előrejelzések szerint már megközelítjük majd a 10 milliárdot. Ennyi embert pedig nem lehet élelmezni az eddig megszokott módon.

   Julia Schwarz, a bécsi Alkalmazott Művészeti Egyetem hallgatója egy szokatlan alapanyagból fejlesztett ki ehető termékeket. Az Unseen Edible névre hallgató projekt főszereplői a zuzmók – olvasható az Ízhuszár oldalon.

   A zuzmók különleges, hibrid lények: egysejtű, fonalas kék- vagy zöldmoszatok és tömlősgombák együttéléséből, szimbiózisából alakultak ki ezek a szervezetek. A legszélsőségesebb éghajlati viszonyok között is életben tudnak maradni. A Vienna Design Week (Bécsi Formatervezés Hét) alkalmával lehetett kóstolni zuzmóból készült vajat, kenyeret, pestót, granolát, mustárt gabonapelyhet és tésztát is. A tervező szerint a zuzmó azért kiváló alapanyag, mert nagyon ellenálló, ami a legszélsőségesebb körülmények között is megél, éppen ezért a jövő táplálkozásában komoly szerepe lehet. Julia Schwarz úgy véli, hogy az algák és a rovarok mellett a zuzmók is fontos táplálékforrásként funkcionálhatnak a jövőben.
   A tervező megtudta azt is, hogy a változatos tápanyag-tartalmú zuzmók éhínségek idején már szolgáltak emberi táplálékként. Szerinte az ezt fogyasztó emberek nem csupán életben maradtak, hanem a semmilyen hiánytünetet sem produkáltak. Ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy ezek az élőlények hasznos táplálékforrásként funkcionálhatnak.
   A Vienna Design Week alkalmával bemutatott ételek mellett egy filmet is levetített a tervező, amelyben egy olyan világot mutatott meg, amelyben a zuzmó mindennapi táplálékul szolgálhat. Schwarz kifejlesztett olyan eszközöket is, amelyek hasznosak lehetnek a zuzmó termesztése és szüretelése során is – olvasható az Ízhuszár írásában a Nosalty.hu oldalon.