Oldalletöltések száma: 9276080
2019. június 27. csütörtök 05:55,
László napja van.

Csak álom, pedig létkérdés a hulladékmentes világ

szemet smh com auBármerre is megyünk, bárhova nézünk, a tengerek, nagy- és kisvárosok, azok közterületei, parkjai, ahogy az erdők is tele vannak szeméttel. A világ népessége pedig megállíthatatlanul növekszik, fogyaszt és szemetel, vagyis, ha a törvények nem kényszerítik rá az embereket a helyes szemétkezelésre, hamarosan nyakunkig ér majd a szemétáradat.

   A Greenpeace kedden ismertette annak eredményét, hogy tízezer aktivistája az összes kontinensen, 42 országban tartott mintegy 239 szemétgyűjtő eseményt és ennek során 187 851 darab hulladékot válogattak szét. A civil csoportok által végzett átfogó vizsgálat megállapította, hogy melyik gyártók termékei képezik a legtöbb hulladékot – írta a Vg.hu

   A környezetvédők vizsgálatából kiderült, hogy a Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Danone, Mondelez, Procter & Gamble, Unilever, Perfetti Van Melle, Mars és a Colgate-Palmolive a legnagyobb gyártói a természetbe jutott és onnan összegyűjtött szemétnek.
   Az értékelés során a környezetvédők csak azokat a márkákat vették figyelembe, amelyek legalább 10 országban jelen voltak. A felmérést végző szervezet ráadásul a kontinensek szintjére is lebontotta az eredményeket. Ebből kiderült, hogy a műanyagszemét-szennyezés fő kibocsátói Ázsiában a Coca-Cola, a Perfetti Van Melle és a Mondelez voltak, ugyanis az összes szemét 30 százaléka tőlük származott.
   Az amerikai kontinensen és Európában a Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé végzett a lista élén, miután Amerikában e vállalatokhoz köthető a vizsgált szemét mintegy kétharmada, míg Európában ugyanez az arány 45 százalékra rúgott.
   A vizsgálat során az aktivisták nem csupán az említett vállalatok által gyártott termékmaradványokra bukkantak rá, a szeméthalmok tele voltak nem újrahasznosítható, polisztirol anyagú hulladékkal, mint például az eldobható kávés és üdítős poharakkal, ételtároló dobozokkal és PET-palackokkal.
   A portál összeállításából kiderül, hogy a Greenpeace szakértői szerint amíg a cégek egyszer használatos csomagolóanyagokat használnak, addig az önkéntesek hiába tisztítják meg újra és újra a tengerpartot a Fülöp-szigeteken, vagy a Tisza felső szakaszát, a vízpartokat újra ellepi a szemét. Emellett arra is szükség lenne, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a tőlük származó műanyagszennyezésért, és ezáltal újra tervezzék a rendszereiket, üzleti modelljeiket – derül ki a Vg.hu összeállításából.