Oldalletöltések száma: 9276350
2019. június 27. csütörtök 06:45,
László napja van.

Egyik kutya, másik eb, de nem a gazdának

kutyak dailymail co ukA kutyások külön társadalmat képeznek a nagy egészen belül. Ha két vadidegen kutyás gazda találkozik az utcán kedvencüket sétáltatva, még akkor is szóba elegyednek, ha vadidegenek és sohasem látták egymást, megcsodálják a másik kutyáját, összehasonlítják a magukéval, saját kedvenc kutyafajtájukkal.

   A kutyásoknak van kedvenc fajtájuk, amelyhez ragaszkodnak is. Mint kiderült a fajtatiszta kutyák tenyésztését összefogó szervezet statisztikájából, 2017-ben a francia bulldogból törzskönyvezték a legtöbbet Magyarországon. A második legnépszerűbb fajta a magyar vizsla, míg a dobogó harmadik fokát a német juhászkutya foglalja el – számolt be róla a Dívány.hu.

   Hazánkban a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) állítja ki a nemzetközileg elfogadott törzskönyvet a fajtatiszta kutyák számára. Ez a papír igazolja, hogy a kölyök azonos fajtájú, származási lappal rendelkező szülőktől származik, amelyek (akik) rendelkeznek a szükséges küllemi vizsgálatokkal, egészségügyi szűrésekkel és munkában elért eredményekkel. A MEOESZ adatai alapján a már említett első három mögött a bulldog lett a negyedik, e fajtát követi a border collie, majd a cane corso. Sokan szeretik a hetedik leggyakoribb amerikai staffordshire terriert, míg a mind gyakoribb szálkás szőrű tacskó a nyolcadik legkedveltebb fajta lett tavaly. Bizonyára sokakat meglep, hogy a puli csak a kilencedik leggyakoribb, míg az első tízet a bichon havanais zárja.
   A francia bulldog nem véletlenül vezeti a listát, hiszen kicsi, és nincs nagy mozgásigénye, így városi környezetben is jól tartható. Ugyanakkor a nyomott orra miatt nem tartozik a legegészségesebb fajták közé. A bulldogok gyakran küzdenek légcsőszűkülettel, szemproblémákkal, térdkalácsficammal, bőrproblémákkal, gyorsan elfáradnak, és nehezen bírják a meleget, ami miatt a nyári hónapokban a gazdáknak fokozottan oda kell figyelni a kutyák hűtésére.
   A MEOESZ adatai nem terjednek ki a törzskönyv nélküli, szaporítóktól származó kutyákra. Ezeknél a kiskutyáknál semmi garancia nincs arra, hogy valóban azt kapjuk, amit szeretnénk (például könnyen lehet, hogy labradorként eladnak nekünk valami keveréket), arról nem is beszélve, hogy a szaporítók nagyon ritkán foglalkoznak azzal, hogy a tenyészkutyáikat szűrjék az adott fajtára jellemző örökletes betegségekre. Így akár az is előfordulhat, hogy egy törzskönyvezett kiskutya árának a többszörösét hagyjuk ott az állatorvosnál egy szaporítótól származó kutya miatt – áll a Dívány.hu összeállításában.