Oldalletöltések száma: 9276258
2019. június 27. csütörtök 06:29,
László napja van.

Sokat nézzük a tévét, de csak úgy, hagyományosan

tevenezok choice npr orgA tévés nézettségi mutatókat rendre a 18-49 év közötti korosztályokban mérik, pedig ma már a fiatalok tévézési szokásai nagyon megváltoztak. Messzire tűnt az a korszak, amikor az esti híradó, majd a film időpontjában kiürültek az utcák és a lakosság többsége a tévé elé ült. Ma az internet világában mások a szokások. De nem Magyarországon.

   Míg Nyugat-Európában már hódít az előfizetéses rendszerű, SVOD tartalomszolgáltatás, a hagyományos, lineáris televíziózás a közép-kelet-európai piacokon továbbra is megtartja erős pozícióját – írta az ItCafe.hu. A SVOD szolgáltatás nem egy-egy konkrét műsorszámhoz, például filmhez vagy sporteseményhez kötődik, hanem egy csatorna programkínálata válik elérhetővé havidíj ellenében.

   A közép-kelet-európai piacokon a hagyományos (a médiatörvény szerint lineáris) televíziós szolgáltatás egyelőre hatékonyan lép fel az előfizetéses rendszerű (SVOD) szolgáltatásokkal szemben. A Wavemaker Hungary 2018-ban készített elemzéséből kiderül, hogy a lineáris televíziózást előnyben részesítő fiatal nézők száma egy év alatt kissé csökkent, de ez a visszaesés a tágabb demográfiai csoportokat figyelembe véve is szinte elhanyagolható.
   A közép-kelet-európai térségben a románok vezetnek, akik átlagosan naponta 330 percet néztek televíziót az év első felében, ami a tavalyi adatokhoz képest nem mutat változást, míg a fiatal nézők (13-29 év közöttiek) átlagosan 220 percet, azaz 6 perccel kevesebbet töltöttek TV nézéssel, mint az előző év ugyanezen időszakában.
   A románokat a régióban Magyarország követi a tévénézési ranglistában. Nálunk is érezhető a lassan csökkenő tendencia, ami idén viszont megállt, de egyelőre még így is sokat, 284 percet ülünk a készülék előtt naponta. Ebben közrejátszhattak az elmúlt két év olyan jelentős sporteseményei is, mint a labdarúgó világbajnokság, téli olimpia, vizes világbajnokság, illetve a nagy csatornák saját gyártású műsorainak szaporodása – derül ki az ItCafe.hu írásából.