Oldalletöltések száma: 8450220
2019. március 23. szombat 05:32,
Emőke napja van.

Ez már valóban extrém, de hozzá kell szoknunk

japan esozes 2018 reuters comIdehaza sokan panaszkodnak, hogy kiszámíthatatlan az időjárás, szinte minden napra jut zápor, zivatar és nem ritkán vihar is. De ez legfeljebb szabadságunkat, szabadiős sporttevékenységünket, vagy a nyári vendéglátásra szakosodott büfések megélhetését teszi tönkre, de tulajdonképpen a legtöbbször – egyelőre – nincs nagyobb baj.

   Nem ilyen szerencsések másfelé. Még mindig káosz van Japánban, ahol áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak a heves esőzések és több mint 150-en meghaltak, sokan pedig eltűntek. Mintegy kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát. Sok gyár üzemképtelenné vált, ezért a boltokban is hiány van, különösen pékáruból – írta az Euronews.com.

   A Meteorológiai Világszervezet szóvivője ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy Japán katasztrófák esetére az egyik legfelkészültebb ország tehát, hogy ennyien meghaltak, hogy ekkora a pusztítás, jól megmutatja, mennyire extrém időjárás a mostani, és hogy mennyi eső esett rövid idő alatt.
   A Japánt sújtó hatalmas vihar Kelet-Kína és Tajvan felé vonul. Kína keleti partvidékéről már több tízezer embert telepítettek ki, miközben tízméteres hullámok ostromolják a partvonalat. Az Egyesült Államok nyugati partján is szélsőséges az időjárás. Los Angelesben például extrém hőség van: az egyik külvárosban, Chinóban 48.9 Celsius fokot mértek a múlt héten, San Bernardinóban pedig 47.8 Celsius fokot.
   Európában is szokatlanok a körülmények. A Balti-államokban és Skandináviában csaknem mindennaposak az erdőtüzek. Észak-Európa egyes részein ez volt eddig a legszárazabb június, amit valaha mértek. Európa más részein, így például Romániában azonban áradások vannak – olvasható az Euronews.com oldalon.
   A szakemberek már régóta kongatják a vészharangot, hogy a klímaváltozás igen súlyos következményekkel járhat. Sajnos vannak országok, ahol még mindig nem veszik ezt komolyan, sőt például az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy országa ki is lép a párizsi klímaegyezményből, miközben az USA a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó országok egyike. A párizsi egyezmény szabályozza az egyes országok által kibocsátható üvegházhatású gázok mennyiségét. Sok amerikai, élükön az elnökkel, pillanatnyi gazdasági érdekek miatt még akkor is tagadták a klímaváltozás tényét, amikor például Kalifornia tavaly szinte teljesen kiszáradt, vagy egyszerre hat erdő is égett a hatalmas szárazság miatt.