Oldalletöltések száma: 8450132
2019. március 23. szombat 05:15,
Emőke napja van.

Akadnak, akik nem jósolnak túl szép jövőt nekünk

budapest worldfinance comSzinte naponta készülnek a világ országairól ilyen-olyan listák, amelyek többnyire figyelembe veszik, rangsorolják hazánkat is. Néhány kivételtől eltekintve sajnos általában a lista második felében, vagy a végén kullogunk, különösen, ha a demokrácia, az egészég, boldogság, sajtószabadság, a nők megbecsülése, vagy éppen a gazdaság állapota a téma.

   Egy vezető amerikai üzleti iskolából, médiacégből és tanácsadó vállalatból álló csoport elkészítette a világ legjobb országait rangsoroló Legjobb Országok 2018 toplistát. Jó hír, hogy Magyarország egyáltalán felkerült a listára, ha viszont a részleteket nézzük, kevés okunk van az örömre, a jövőnknek egyenesen befellegzett – írta a Pénzcentrum.hu.

   A Wharton Business School, amely a Financial Times üzleti lap szerint a világ harmadik legjobb üzleti iskolája, a US News média cég és a Young and Rubicam stratégiai tanácsadó vállalat elkészített egy, a világ 80 legjobb országát 65 változó alapján rangsoroló listát. A végső rangsor kialakításához 21 ezer embert kérdeztek meg, akik jól reprezentálják a világ lakosságát. 65 jellegzetességről kellett eldönteniük, hogy az adott tulajdonság milyen mértékben jellemző egy országra. Ezeket a változókat 9 kategóriára osztották, a végső sorrendhez pedig aszerint súlyozták őket, hogy milyen összefüggést mutattak az Nemzetközi Valutaalap vásárlóértéken mért GDP-adataihoz.
   A kilenc kategória a kalandossággal, állampolgársággal, kulturális befolyással, vállalkozói kedvvel, nemzeti örökséggel, életszínvonallal, az ország hatalmával, befolyásával, üzleti környezetével, valamint az azzal kapcsolatos változókat csoportosította, hogy mennyire vállal az adott ország kezdeményező, mozgató szerepet a nemzetközi színtéren.
   Ezek alapján Magyarország a 38. legjobb ország lett, a lista első öt helyére Svájc, Kanada, Németország, az Egyesült Királyság és Japán került. A balkáni, közép-európai és kelet-európai régiókból hazánk előtt végzett a ranglistán Ausztria 17., Oroszország 26., Görögország 28., Lengyelország 32. és Csehország 33. helyezéssel.
   Hazánk a nemzeti örökséggel kapcsolatos jellegzetességekkel érte el a legjobb helyet, itt ugyanis 23. lett. Ezt leginkább a színes történelmének és kulturális elérhetőségének köszönheti. Hasonló helyezést ért még el Magyarország az állampolgársági kategóriában, ahol 24. lett, amely helyezést leginkább az itthon tapasztalt magasfokú vallási szabadság befolyásolta.
   A két legrosszabb értéket Magyarország az állam nemzetközi hatalmával, befolyásával, valamint azokkal a jellegzetességekkel érte el, melyek a kezdeményező, mozgató szerepét vizsgálták. A hatalommal kapcsolatos 73. hely talán nem meglepő, a mozgató szereppel kapcsolatos utolsó előtti, 79. helyezés viszont már annál inkább. Ebben a kategóriában ugyanis minden ország Magyarország előtt végzett, kivéve Lengyelországot.
   Ennek a változónak az a különlegessége, hogy azt a Young and Rubicam metodológiája alapján állították össze, és leírása alapján egy ország vásárlóértéken mért várható GDP-változását, vagyis jövőbeni gazdasági növekedését vetíti elő – derül ki a Pénzcentrum.hu összeállításából.