Oldalletöltések száma: 8450122
2019. március 23. szombat 05:11,
Emőke napja van.

Tanácsok áldozattá válás ellen

betores expressandstar comNyáron az emberek lazábbak, emiatt figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. Történhet ez a nagy meleg, vagy éppen a szabadság okán. Sajnos vannak erre szakosodott szakemberek, akik ezt az időszakot használják ki javaik gyarapítására.

   Gyakran tesszük közzé a rendőrség olyan tájékoztatóit, amelyekkel az emberek biztonságát igyekeznek tanácsaikkal növelni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai jótanácsokkal igyekeznek segíteni a polgárokat, nehogy áldozattá váljanak.

   Ahogy a Police.hu oldalon olvasható a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók és strandok a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek, ezért ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre.
   Alapvető, szinte mindenki tudja, de mégsem haszontalan megismételni, hogy közlekedési eszközre történő le-és felszálláskor ügyelni kell a táskákra, és csomagokat még a legibizalomkeltőbb tekintetű emberre se bízzák.
   Sokan annyira bíznak embertársaikban, hogy értékeiket kabátjuk zsebében, táskájuk külső zsebében, vagy más jól látható helyen tartják, de ez helytelen mert könnyebben ellophatják anélkül, hogy azt a tulajdonos észrevenné. Ugyancsak hiba, ha valaki a bankkártyája mellett tartja a PIN kódot. Ha ellopják a bankkártyát ajánlatos azt haladéktalanul letiltatni a számlát vezető pénzintézetnél
   Hallatlanul fontos az embernek a lakása biztonsága is, ezért nem árt tudni, hogy egy lakás legkritikusabb pontjai a bejárati ajtó és az ablakok. Az ajtókra pótzárakat lehet szereltetni, biztosítóláncot, és jó szolgálatot tesz a mozgásérzékelős lámpa is, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol. Az ablakoknak sem árt a megerősített védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakok, erkélyek védhetők rácsokkal, betörés-gátló fóliával vagy redőnnyel, emellett olyan kombinált riasztóberendezések is beszerezhetők, amelyek helyben riasztanak.
   Hasznos tipp, hogy a ház, vagy lakás bejárati ajtaján és a névtáblán a lakosok csak vezetéknevét tüntessenek fel, így nem lehet következtetni arra, hogy a lakásban hányan és kik élnek. Rossz, ha a betörők tisztában vannak azzal, hogy melyik lakásban hányan élnek, ezért nem ajánlatos elmesélni idegeneknek, ha valaki egyedül él, vagy egyedül tartózkodik a lakásban. Bár ez a legtöbb családnak sajnos cseppet sem életszerű, de ha valaki rendelkezik vele, még akkor se tartson otthonukban nagyobb mennyiségű készpénzt – javasolják a rendőrök. Abban az esetben pedig, ha valaki betörést észlel, tárcsázza az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számot és kérjenek rendőri segítséget.