Oldalletöltések száma: 8450193
2019. március 23. szombat 05:27,
Emőke napja van.

Félig sem bízunk a másik magyarban

bizalmatlansag smallbusiness chron comjpgA külföldiek a magyarokat általában boldogtalan embereknek tartják, akik sokat panaszkodnak, sok félelemmel küzdenek és nem mosolyognak a metrólépcsőn. Bár ez utóbbival nemigen tudunk mit kezdeni, tény, hogy ha két magyar összetalálkozik, hamarosan panaszáradatot zúdítanak a másik fejére.

   A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében élők a leginkább elégedettek az életükkel. Legalábbis ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai. A legnagyobb elégedetlenséget Baranyában, Somogyban és Tolnában érzik az emberek. A felmérésről a Borsonline.hu írt.

   Bár az európai átlaghoz képest igencsak le vagyunk maradva, hiszen nálunk csak a görögök és a portugálok érzik rosszabbul magukat a bőrükben, azok, akik megyei jogú városban vagy megyeszékhelyen élnek, sokkal hasznosabbnak és boldogabbnak is érzik magukat máshol élő társaiknál.
   A felmérés szerint fiatalnak szinte bárhol jó lenni az országban. A legalább 16 esztendőt betöltöttek értékelhették 0-tól 10-ig terjedő skálán, hogy mennyire elégedettek az életükkel, és a 16 és 24 év közöttieknél összességében a heteshez közelített az átlagpontszám. Az országos átlagot a 75 esztendős vagy annál idősebb korosztály húzta le, ők a legkevésbé elégedettek, az ő pontszámuk alig ment ötös fölé. A kor előrehaladtával folyamatosan csökken az emberekben a jó érzet.
   A családi állapot sem elhanyagolható a boldogság szempontjából, ugyanis a felmérés szerint a házasságban élőket jobban átjárja az elégedettség érzése. A korábbi években egyértelműen jobban érezték magukat a szinglik, de ez megfordulni látszik, a házastársukkal élők felpontozták az életüket. Igaz, egészen kicsi a különbség, tehát a második helyen még mindig az egyedülállók foglalnak helyet a boldogságskálán.
   Nem elhanyagolható elégedettség szempontjából, hogy mennyi a fizetése az embernek. Még mindig azok a legboldogabbak, akiknek a legvastagabb a pénztárcája. Az életelégedettség jövedelmi helyzet alapján a legfelső 20 százalékba tartozók körében volt a legmagasabb (6,81 pont), a legalsó 20 százalékba tartozók esetében a legalacsonyabb (5,54 pont). Vagyis nem meglepő módon minél többet keresnek a magyarok, annál inkább boldogok. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy minél több bizonyítvány lapul a fiókjukban, annál jövedelmezőbb munkát tudnak vállalni.
   Az országos átlagot egyébként a leginkább az húzza le, hogy az emberek nem bíznak egymásban, és úgy gondolják, ha baj van, nem számíthatnak senkire. Ez a mutató, vagyis az emberek iránti bizalom kapta országosan a legkevesebb pontszámot (4,97), ráadásul az elmúlt években egyre kevesebb pontot adtak erre a szempontra a magyarok. Amúgy itt is a fiatalok pontoztak legmagasabban, az idősek a legalacsonyabban.
   Lakhely szempontjából a fővárosban élők adták a legmagasabb értéket a bizalom kérdésében, többet, mint az összes többi településen élők. A legkevésbé a falusi és a kisvárosi emberek bíznak egymásban – írta a Borsonline.hu a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai alapján.