Oldalletöltések száma: 8450194
2019. március 23. szombat 05:27,
Emőke napja van.

Nem véletlenül villognak, oda kell figyelni a jelzésükre

viharjelzoNyáron a szabadság, vakáció kalandra, felhőtlen kikapcsolódásra csábító időszak, amely számtalan örömöt, izgalmat tartogathat az ember számára, de a nagyszerű hangulat egy csapásra rémálommá válhat.

   Aki a tópartra megy, vagy erdőben kirándul, fontos, hogy az alapvető biztonsági és tűzvédelmi szabályokat betartsa. Villámlással járó viharokra, heves zivatarokra jellemzően májustól augusztus végéig lehet számítani, ezért az esetleges sérülések és károk megelőzése érdekében ajánlatos rendszeresen tájékozódni a várható időjárásról – ajánlotta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

   A szakemberek azt javasolják, hogy a viharjelzőkkel ellátott tavainknál a fürdőzők rendszeresen figyeljék a jelzőberendezéseket. A Velencei-tavon négy viharjelző működik, egy-egy Pákozdon és Agárdon, kettő pedig Velencén. Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. A percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés figyelmeztet az elővigyázatosság fontosságára, ilyenkor úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Abban az esetben, ha a szél erőssége eléri, vagy meghaladja a 60 kilométer/órát, életbe lép a másodfokú viharjelzés, és a viharjelzőlámpák percenként kilencvenszer villannak fel. Ebben az időszakban tilos úszni, fürdőzni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.
   A vízen és víz mellett dolgozók, sportolók, pihenők és a környéken élők gyorsabb és hatékonyabb informálása érdekében készült a „TAVIHAR” elnevezésű, mobileszközökön használható alkalmazás, amely ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple Store áruházban. A kismértékű adatforgalmat igénylő alkalmazás futtatásához, az adatok frissítéséhez folyamatos internetkapcsolat szükséges.
   Az erdőkben a kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken, és kizárólag szélcsendben gyújthatnak tüzet úgy, ha előtte a tűzrakóhely környékét megtisztították a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át a növényzetre, a bokrokra, fákra. A mások által korábban engedély nélkül rakott tábortűz nyoma nem kijelölt tűzrakóhely. A tűzrakóhelyek mindig állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók.
   A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem. Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani. Tűzgyújtáskor mindig legyen a kirándulóknál két-három liter víz, amellyel távozáskor az izzó parazsat eloltják. A hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni. Esős, nedves időben se bízzuk a véletlenre a tűz eloltását! Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is -, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet rakni. Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívni kell a 112-es segélyhívó számot és a tűzoltók segítségét kérni – derül i a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ajánlásából.