Oldalletöltések száma: 8020803
2019. január 24. csütörtök 12:09,
Timót napja van.

Osztrák rendőr, kontra magyar autós

igazoltat osztrak rendor index huJavában tart a síszezon, sok magyar család ül autóba és indul az osztrák síterepek felé. S bármennyire is kulturált útviszonyok között közelítik meg szállásukat, az út így is veszélyes. Ráadásul az osztrák rendőrök sem nagyon pátyolgatják a külföldi autósokat.

   Igaz-e az a hír, hogy a legkisebb szabálytalanságért vagy műszaki problémáért is százezrekre büntethetnek az osztrák autópályákon? Erre kereste a választ a Kisalföld.hu, amelyről az Infostart.hu is írt.

   Több soproni autós is panaszkodott, hogy megállították az osztrák autópályán, lekísérték egy úgynevezett ellenőrzőpontra, és „rögtönzött műszaki vizsgát" tartittak a kocsijukon. A legtöbb magyar, román, bolgár rendszámú autón találtak valami apró hibát, és megbüntették a tulajdonosukat. Volt, amelyik kocsinak levették a rendszámtábláját, és elvették a forgalmi engedélyt. Másokat már a határról visszafordítottak, mert valamilyen világítóberendezés nem működött megfelelően vagy egyéb műszaki problémát találtak.
   A lap által megkérdezett autósok közül az egyik, akinek a frissen vizsgáztatott kocsiját az A3-as autópályán vonták műszaki ellenőrzés alá, azt mondta, nem engedték tovább, mert a szélvédőn lévő egy centiméter széles kavicsfelverődés volt, és a három féklámpámból egy nem működött. Százötven eurós helyszíni bírságot kapott, a hazaszállítás pedig 40 ezer forintba került. Az ellenőrzés alatt négy másik autóról vették le a rendszámot, és 25–30, jórészt magyar és román gépkocsi parkolt már ott.
   Egy másik, rendszeresen Ausztriában közlekedő sofőr szerint viszont az osztrákok nem büntetnek azonnal, a kisebb szabálysértésekért először csak szólnak. Példaként egy esetet említett, amikor véletlenül matrica nélkül hajtott fel az autópályára, és amikor megpróbált korrigálni, megállították a rendőrök, és segítettek neki.
   A soproni autóklubnál elmondták, leggyakrabban izzóhiba miatt fordítják vissza az autókat a határról. Fontos, hogy minden világítóberendezés működjön és a gumiabroncs is megfelelő állapotban legyen. Elsősorban olyan hiba miatt büntet az osztrák rendőr, amely szemmel is megállapítható – derül ki a Kisalföld.hu összeállításából.