Oldalletöltések száma: 6478748
2018. május 22. kedd 00:27,
Júlia és Rita napja van.

Aki ragaszkodik egy jó hírű orvoshoz, sokáig várhat műtétre

varolista kettosmerrce blog huHa csak a kormányzati propagandát figyeljük, örömmel olvashatjuk, hallhatjuk, hogy folyamatosan és észrevehetően csökken az egyes műtétekre várók listája és ezzel a várakozási idő. Aztán kiderül, hogy azért nem egészen áll így a helyzet.

   Csaknem 1600-zal nőtt egy év alatt a szürkehályog-műtétre váró betegek száma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető januári várólista adatai szerint – írta a Világgazdaság..

   Az egészségbiztosító nyilvántartásából kitűnik, hogy januárban több mint 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra. Továbbra is csaknem minden harmadik beteg szürkehályog-műtétre vár, jelenleg a 12 ezret is meghaladja a NEAK listáján szereplők száma.
   Van olyan beteg, akinek 2018 decemberére van időpontja a Kanizsai Dorottya Kórházban. A nyugat-dunántúli intézményben 528-an várnak a beavatkozásra, és több mint 233 nap az átlagos várakozási idő. A legtöbben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában várnak szürke hályog miatti műtétre, több mint 800-an vannak, nekik átlagosan 90 napot kell várniuk a beavatkozásra. Nagyon hosszú a névsor a térdműtétre várakozóknál is. Az egyik legsérülékenyebb ízület a térdízület, az operáció előtt álló betegeknek a mindennapi teendő elvégzése is erős fájdalmakat okoz. Ilyen beavatkozásra 5900-an várnak.
   A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő, a legtöbbet, több mint két évet a Honvédkórházban előjegyzett betegeknek kell várniuk az ortopédorvosra. A harmadik leghosszabb várólista a csípőprotézisre váró betegeké, itt is a Honvédkórházhoz ragaszkodóknak kell a legtürelmesebbnek lenniük, átlagosan 626 nap a várakozási idő.
   A decemberi 27,6 ezer főről januárban 400-zal nőtt a magyarországi kórházakban várakozó betegek száma. A NEAK rendszere emellett elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez azonban nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján kéri az operáció későbbi elvégzését. A decemberi 3951 után januárban 4415-en szerepeltek ebben a nyilvántartásban.
   A kiterjesztett gerincműtétre is jelentősen megnőtt a várakozási idő, a decemberi 470 naphoz képest, januári adatok szerint a Pécsi Tudományegyetemen már 580 napot kell várni a komplikált beavatkozásra – derül ki a Vg.hu összeállításából.