Oldalletöltések száma: 6478769
2018. május 22. kedd 00:29,
Júlia és Rita napja van.

Ha kazánt cserélnének, ne halogassák, rosszul járhatnak

konenzacios kazan kazan tudastar huA lakásokban, családi, vagy társasházakban működő kazánok nem tartoznak az évente cserélendő berendezések közé. Egy kazáncsere korábban sem tartozott az olcsó és könnyen kivitelezhető tevékenységek közé, mára viszont igaz rémálommá vált.

   Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házakba és lakásokba már két éve csakis kondenzációs kazánt lehet beszerelni, az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak – írta a Hvg.hu.

   Szeptember után viszont már nem lesz újabb türelmi idő. A gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelent, turbós kazánok helyére kémény-átalakítás nélkül felszerelhető Turbo kondenzációs ErP kazánok forgalmazását.
   Komoly változásokra számíthatnak a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékeket és a 30 kW névleges teljesítményű, vagy az alatti hagyományos kombi kazánokat használók is. A jelenleg kapható néhány termék esetében komoly műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek az új, szigorított kibocsátási értékeknek, ez pedig áremelkedést is hozhat.
   A szakértők szerint amióta lehet tudni, hogy megváltoznak a szabályok, több mint 10 százalékkal több kondenzációs kazánt adtak el. A piac bővüléséhez az Otthon Melege Program is nagyban hozzájárult, de sokan megpróbálják halogatni a kazáncserét. Az alsó kategóriás kondenzációs kazánok ára minimálisan csökkent az elmúlt 2 évben, a közép és felső kategóriás készülékek viszont nagyjából 10 százalékkal drágábban kaphatók most.
   A legnagyobb problémát azonban még mindig a szakemberek hiánya okozza, hónapokra előre nem találni kivitelezőt az átalakításhoz szükséges munkálatokra – írta a Hvg.hu.