Oldalletöltések száma: 6351823
2018. április 26. csütörtök 05:52,
Ervin napja van.

Sokan fordulnak dr. Internethez, mert folyamatosan rendel és nincs várakozás

netdoktor hr ubc caAz emberek jelentős része még akkor sem fordul orvoshoz, amikor nagyon betegnek érzi magát és ez nem csak egészségügyi ellátórendszer látványos leromlása, vagy a rengeteg negatív hír miatt van így. Sokan félnek az orvostól, vagy éppen gyűlölik a betegvárókban eltöltött órákat.

   Ha valamilyen betegség tünetét észleljük magunkon, általában gyors megoldásra van szükségünk, ezért gyakran elsőként az internethez fordulunk. A 18-39 éves korosztálynak közel a fele tesz így egészségügyi panasz esetén, az 50-59 éveseknek viszont mindössze a 26%-a – derül ki a Generali felmérésből.

   Többek közt a kényelem és a gyorsaság lehet az oka annak, hogy sokan elsőként az internetet hívják segítségül, amikor valamilyen betegséggel vagy egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésük merül fel. A fiatalabb korosztállyal szemben az 50-59 évesek 61%-a rögtön orvoshoz fordul, és csak alig 26%-uk keres rá elsőként a neten a panaszaira. A középkorúaknak kevesebb, mint a fele, 40%-a keres először online megoldást a bajaira.
   A Google Trends adatai szerint 2016 és 2017 novembere között a terhesség tüneteire kerestek rá a legtöbben, amelyet a cukorbetegség, az allergia, a pajzsmirigy és a reflux követnek. Ezek mellett a gerincsérv, az influenza és a depresszió is ott van a legnépszerűbb keresőszavak között.
   Bizonyos kifejezések népszerűsége az elmúlt egy évben feltűnően megugrott: ilyen például az influenza, a kanyaró és a merevedési zavar. A betegségek közül a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával járó Crohn-betegség található az élen, amelyet az autoimmun betegség és a pajzsmirigybetegség követ. Az utóbbi időben előtérbe került laktóz- és gluténérzékenységre is gyakran kerestünk rá, az előbbire kicsivel nagyobb arányban.
   Az elmúlt évtizedekben nőtt az egészségtudatosság: a Gfk adatai szerint egyre többen figyelnek oda legalább alkalmanként az ideális testsúly megtartására, a táplálkozási szokásokban pedig megjelent a többször keveset elv. Ennek nyomán 1989 és 2016 között a napi étkezések száma átlagosan háromról négyre nőtt – olvasható a Genarali.hu oldalon.