Oldalletöltések száma: 6351812
2018. április 26. csütörtök 05:51,
Ervin napja van.

Ködös tanácsok a januári tavaszban

vezetés kodben pocketautorent huBár január első hétvégéjén hétágra sütött a nap és kiskabátban sétáltak a Velencei-tó partján az emberek, sőt a bátrabb vitorlázók szombaton már egy jót siklottak is a tavon, azért ne legyen kétségünk afelől, hogy jön még tél és lesznek kellemetlen, ködös napjaink is.

   Ködben vezetni nem tartozik a legkiemeltebb élvezetek közé. A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy mind a gyalogosok és a kerékpárosok, mind a gépkocsivezetők sokkal óvatosabban közlekedjenek a korlátozott látási viszonyokra tekintettel. Hasznos tanácsok következnek a Police.hu jóvoltából.

   A rendőrök javasolják, hogy, a gyalogosok és a kerékpárosok viseljenek élénk színű ruházat és fényvisszaverő mellényt. Ez egyébként a gyalogosoknak lakott területen kívül, míg a kerékpárosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező is.
   Ugyancsak kiemelten fontos a gépjárművek jó láthatósága is ködös időben, az esetleges balesetek elkerülése érdekében. Köd esetén ajánlott az autó ködfényszóróját használni, ha ez nincs, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használatát viszont kifejezetten kerülni kell, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.
   A láthatóság érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét érdemes tisztán tartani, ugyanúgy, ahogy a szélvédőt is. A belső pára megakadályozása érdekében célszerű a légkondicionáló készüléket bekapcsolni, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve. A hátsó szélvédő páramentesítésére is érdemes odafigyelni.
   Ködös útszakaszokon alapvetően lassabban kell menni, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Ködben ajánlatos tartózkodni az előzéstől is.
   Különösen veszélyes lehet, amikor az autós hirtelen érkezik egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatja a vezető, hogy milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnia.
   Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a sofőr reakcióképessége jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál gyakrabban tartson pihenőt az úton lévő autós – olvasható a Police.hu ajánlásában.