Oldalletöltések száma: 6351799
2018. április 26. csütörtök 05:50,
Ervin napja van.

Ne nézzük le a keresztrejtvényfejtést, kiváló egészségügyi hatásai vannak

keresztrejtvenyfejtes jakd huA nyugdíjasokat sokszor úgy ábrázolják, hogy ülnek a fotelban, és csendesen elmerülnek keresztrejtvényük megfejtésében. Mára annyit mindenképpen módosult a kép, hogy mind többen interneteznek és sokan élnek az ingyenes nyelvtanulás lehetőségeivel is. De azért a keresztrejtvény sem lett kegyvesztett.

   A keresztrejtvényfejtésről kevesen tudják, hogy az egyik legegészségesebb hobbi. Nemcsak remek időtöltés, de számos módon jót is tesz agyunknak, kedvünknek és egész szervezetünknek – írta a Házipatika.com a Care2.com cikke alapján.

   Aki már próbálta tudja, jó érzés megfejteni egy rejtvényt, és eljutni a megoldásig. Ennek az aprónak tűnő sikerélménynek sokkal nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. Hatására ugyanis az agyban dopamin termelődik, ezért ezt a sikerélményt szervezetünk egyfajta jutalomnak fogja fel, ugyanúgy, mint amikor az élet bármely más területén elérjük, amit célul tűztünk ki. A rejtvényfejtés éppen ezért segít jókedvűnek és motiváltnak maradni.
   A mentális izgalom bizonyítottan segít megakadályozni az életkorral járó szellemi károsodást. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint akik rendszeresen végeznek olyan szellemi kihívást jelentő tevékenységeket, mint amilyen például a keresztrejtvényfejtés, azoknak az agyában kisebb arányban rakódnak le az Alzheimer-kórt okozó káros fehérjék. Egy másik kutatás szerint pedig a rejtvényfejtés késleltetheti a demencia kialakulását.
   A keresztrejtvények megfejtése szórakoztató módja annak, hogy eltereljük a figyelmet a hétköznapok feszültségéről. Emellett a szorongást is segít csökkenteni, ráadásul nagyobb hatékonysággal, mint például a tévénézés vagy a vásárlás.
   A szavak elhelyezésével, kitalálásával járó szellemi kihívás segíthet abban is, hogy jobban kommunikáljunk. Egy ír kutatás szerint a rendszeres rejtvényfejtők szebben, választékosabban fejezik ki magukat, mint akik nem, vagy csak nagyon ritkán fejtenek rejtvényt – írta a Házipatika.com.