Oldalletöltések száma: 6351783
2018. április 26. csütörtök 05:49,
Ervin napja van.

Állati zsiradék lehet a dízel motorok hajtója

kacszsir marwinfarm comA kacsazsír igen finom eledel kenyérre kenve, sózva, lilahagymával. Ráadásul a kutatások szerint nemhogy árt az egészségnek, de számtalan jótékony hatása is. van. Sajnos, ha az alább következő és eleinte kacsának tűnő hírnek komoly alapja van, konkurenciát kap a kacsazsíros kenyerünk.

   Egy finn cég fejlesztett ki egy olyan üzemanyagot, amellyel a motorteljesítmény is javulni fog kisebb mértékben. A lényege, hogy az üzemanyag növényi olajból és állati zsírókból készült – derük ki a Magro.hu írásából.

   Európa-szerte hamarosan zöld üzemanyagot fognak tankolni a repülők – írta cikkében az Independent. 2018-ban a genfi reptéren a hagyományos kerozinhoz keverve adagolják majd a megújuló üzemanyagot, azonban mindebből a légikikötőn áthaladó utasok milliói semmit sem vesznek majd észre.
   A fejlesztő cégnél abban bíznak, hogy a megállapodás követendő példaként szolgál majd világszerte. Jelenleg is tárgyalásokat folytatnak további tíz nemzetközi reptérrel, többek között Európa két legforgalmasabb légikikötőjével, a londoni Heathtrow-val és az amszterdami Schiphollal.
   A fenntartható forrásból származó üzemanyagok egyelőre parányi cseppek a tengerben a repülőiparban, de egyre nő a jelentőségük. A konkurencia ellenére a finn cég biztos abban, hogy a világ vezető megújuló dízel előállítója marad. A termék több formában is készül. Ezek bármilyen hagyományos dízelmotornál használhatóak, bármely dízelmotorban alkalmazható lesz zsírból készült üzemanyag is.
   A termék hozzájárulhat a légszennyezés visszaszorításához, ami világszerte számos várost fojtogat és több millió ember halálát okozza. A finn cég terméke jóval kevesebb káros szennyezőanyagot termel, mint a fosszilis alapú dízel. 40 százalékkal kevesebb finom port és 10 százalékkal kevesebb NOx-et. A legtisztább formájában használva pedig 90 százalékkal kevesebb a szénkibocsátása.
   A megújuló dízel alapvetően különbözik a biodízelként ismert, használt zsiradékból és növényi olajból készült anyagtól. Az utóbbi hátránya, hogy csupán egy bizonyos mértékig lehet keverni a normál üzemanyaggal anélkül, hogy a motor és az infrastruktúra módosítása szükséges lenne. Ezzel szemben a megújuló dízel bármilyen megkötés nélkül helyettesítheti az elődjét, ami azt jelenti, hogy nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a meglévő járműveinket átalakítás nélkül környezetkímélővé tegyük.
   A legfontosabb a sertés, a marha és a baromfi zsírja, ezeket a vágóhidakról szerzik be. A halzsír pedig dél-kelet-ázsiai farmokról érkezik a feldolgozótelepükre. A növényi olaj melléktermékeit az ipari élelmiszergyártásból, a használt sütőolajat az éttermektől gyűjtik be, hogy mindezt tiszta üzemanyaggá finomítsák – olvasható a Magro.hu írásában.