Oldalletöltések száma: 6478794
2018. május 22. kedd 00:32,
Júlia és Rita napja van.

Ötszázmilliárd csúszott le a torkunkon

reszegNemrégiben jelent meg az Eurostat átfogó jelentése arról, hogy az unió tagországaiban mire költenek a legtöbbet a háztartások. Mi is beszámoltunk erről, pár sorban érintve az italozásra fordított összegeket is. Tény, hogy vannak nálunk nagyobb ivók az unióban, de cseppet sem kell szégyenkeznünk, tudunk inni.

   A magyar háztartások kiadásaik tetemes részét szeszes italokra költik. Az Eurostat összesítése szerint Észtország és Lettország háztartásai költik a legtöbbet italra, kiadásaik 5,6 és 4,2 százalékát, aztán a cseh és a lengyel háztartások következnek 3,6 százalékkal, majd a magyar és a finn háztartások 2,9 százalékkal – írta a Zoom.hu.

   2016-ban az unió háztartásai átlagban kiadásaik 1,6 százalékát fordították szeszes italokra. Ez összesen 130 milliárd euró körüli összeget jelent, vagyis nagyságrendileg Magyarország egyévnyi GDP-jét. És ebben nincsenek benne azok a költések, amelyeket az egyes országok polgárai vendéglátó-ipari helyeken fizetnek ki.
   Magyarországon, 2016-ban a háztartások a GDP 1,5 százalékának megfelelő összeget költöttek alkoholra, ez pedig több mint 500 milliárd forint. Ehhez jön még a vendéglőkben, kocsmákban, szórakozóhelyeken kifizetett nem csekély összeg –derül ki a Zoom.hu összeállításából.