Oldalletöltések száma: 8450090
2019. március 23. szombat 05:08,
Emőke napja van.

Háznyomtatás a lakáshiány megoldása

A fiatalok családalapítását igencsak próbára teszi az, ha nincs hol lakniuk. Az albérlet drága és nem is túl kellemes, a lakásvásárlás, vagy még inkább építkezés pedig meghaladja a legtöbb fiatal lehetőségeit. Mi lenne, ha nyomtatnának maguknak egy házat?

   Természetesen Kínában már erre is van példa. Tucatnyi, háromdimenziós nyomtatóval készített házat állít fel Sanghaj városa, Kínában elsőként, hazai technológia alapján – közölte a sanghaji Tungfang Zsipao.

   A szürke, téglalap alakú házakat teljes mértékben újrahasznosított anyagból, különleges nyomtatóval készítették. Az alapanyagról a gyártó WinSun vállalat nem árult el többet annál, hogy az környezetbarát, alapját ipari hulladék képezi, s további adalékok, így cement hozzáadásával egy erős, rétegről rétegre nyomtatott, időjárási viszontagságoknak is ellenálló anyagot hoztak létre.
   A 200 négyzetméteres házakat speciális nyomtatóval készítették, amely maga is 10x6,6 méteres. A házak 4800 dolláros, vagyis mintegy 1,14 millió forintos áron alapáron kaphatók, amely ár a sanghaji ingatlanpiacon igencsak olcsónak számít. Az alapfelszerelés ugyanakkor nem tartalmazza az ablaküvegeket és az elektromos, hűtő- és fűtőberendezéseket, továbbá értelemszerűen a bútorokat is az új tulajdonosoknak kell megvásárolniuk. (Vagy nyomtatni maguknak.)
   A WinSun cég naponta tíz hasonló házat tud berendezéseivel nyomtatni, s a házak sikere esetén tömeggyártásukat is tervezi.