Oldalletöltések száma: 10637058
2020. február 25. kedd 15:18,
Géza napja van.

Szerdától csobbannak a lapátok a sukorói masters világbajnokságon

evezos negyes vvsi facvebookHuszonhárom évvel ezelőtt, 1996-ban már egyszer adott otthont a sukorói evezőspálya a világ veterán, pontosabban masters evezős versenyzői hatalmas seregszemléjének. A veterán világbajnokság rendre nagyon sok embert vonz, hiszen sok család ezt az alkalmat használja ki arra is, hogy utazzon, világot lásson, kikapcsolódjon és persze szurkoljon kedvenc versenyzőjének is.

   Szerdától négy napon át benépesedik a felújított, megfiatalodott, korszerűsített velencei-tavi evezős pálya és környéke, hiszen versenyszámok tömegét rendezik meg a szervezők. Az idei evezős Masters Világbajnokságra közel 5000 sportolót várnak a rendezők és ennél is több kísérőt, érdeklődőt.

   Szeptember 11-15-e között a velencei-tavi pályán szállnak vízre azok az örökifjú evezősök, akik az aktív éveik után sem tették le a lapátot (vagy vették kézbe újra), hogy összemérjék felkészültségüket, tudásukat a cseppet sem lebecsülendő 1000 méteres távon.
   A sukorói evezőspályát a Velencei-tó jelenleg is folyó rekonstrukciójának részeként felújították, a mindeddig komoly hullámokat gerjesztő függőleges partfalat a hullámzást elnyelő rézsűsre építették át és a pálya egésze mellett végigfutó aszfaltozott utat készítettek. A céltorony közelében már várja a közönséget az erre az alkalomra felépített lelátó és állnak a kiszolgáló sátrak, létesítmények is.
   A négy nap alatt mintegy 400 versenyszámot rendeznek majd meg, amelyeken az indulók száma akár az ötezret is elérheti. S bár a közbeszédben veterán világbajnokságról beszélnek sokan, a cseppet sem veterán 27. életévüket betöltött versenyzők is nevezhetnek kategóriájukban a vb-re. De természetesen az idősebbeknek nem a még erejük teljében lévő ifjakkal kell versenyezniük, az A kategóriába ugyanis csak 36 éves átlagkorig tartoznak a versenyzők. A B kategória e fölött kezdődik, majd a C kategória a 43 év, a D az 50, az E az 55, az F a 60, a G a 65, míg a H a 70 év felettiek csapatainak átlagéletkorát jelenti.
   Sok magyar versenyző is rajthoz áll ezen a rangos viadalon, közöttük a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, a VVSI egykori kiválóságai, akik újra edzésbe álltak, hogy hazai pályán öregbítsék az evezés valamint klubjuk hírnevét, és hogy közben jól érezzék magukat.