Oldalletöltések száma: 10637109
2020. február 25. kedd 16:32,
Géza napja van.

Gyorshajtás-ellenőrzés van a héten, de nem csak ezért érdemes csökkenteni a sebességet

trafipaxA legtöbb közúti baleset a nem megfelelően megválasztott sebesség, vagyis a gyorshajtás miatt következik be. A korszerű, többnyire nagyon erős motorral felszerelt járművek szinte kényszerítik az arra hajlamos vezetőket, hogy akkor is gyorsan vezessenek, ha éppen semmi sem sürgeti őket.

   Más európai országokhoz hasonlóan hazánkban is augusztus 12-én, hétfő reggel kezdődik, és augusztus 18-án vasárnap estig tart a TISPOL (European Traffic Police Network) „Speed” megnevezésű akciója, amely a nevéből adódóan alapvetően a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművezetők felderítésére és büntetésre irányul – írta a Baleset-megelőzés.eu.

   A „Speed” a hatodik a TISPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) által 2019-ben tervezett kilenc európai szintű közúti ellenőrző kampány sorában. A fokozott ellenőrzések Európa túlnyomó részét, 28 ország területét érintik, így a magyar autósok és motorosok által leggyakrabban látogatott országokban ugyancsak hasonló ellenőrzésekre lehet számítani.
   A TISPOL Speed európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területein kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálják. Magyarországon a rendőrség a VÉDA rendszer mobil és fixen telepített, automata eszközeit egyaránt alkalmazni fogja. Ahol a biztonsági és egyéb feltételek adottak lesznek, ott leállításos ellenőrzésekre is sor kerülhet – ami egyébként a legnagyobb visszatartó hatást eredményezi a közlekedők körében.
   Az ellenőrzés első számú célja a közutak legfőbb gyilkosának számító sebességtúllépések visszatartása, a jogkövető magatartásra ösztönzés, s mindezeken keresztül a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok számának visszaszorítása. A rendőrség ezzel és más hasonló kampányokkal igyekszik hozzájárulni az Európai Uniós és Magyarország jelenleg hatályos közlekedésbiztonsági célkitűzéséhez, amely alapján a 2010. évi közúti halálos áldozatok számát az évtized végére 50%-kal kell csökkenteni – derül ki a Baleset-megelőzés.eu híréből.