Oldalletöltések száma: 10637107
2020. február 25. kedd 16:28,
Géza napja van.

Sorra épülnek a műfüves pályák, pedig lehet, hogy hamarosan betiltják azokat

mufuves palyaA labdarúgás a világ legnépszerűbb és legtöbbek által művelt sportága, amelyhez nem kell más, mint egy sík terület, néhány játékos és persze egy labda. Ennek fejlettebb változata az, amikor egy erre épített füves, vagy műfüves pályán játszák a futballt a sportolók. De míg a füves pálya építése és karbantartása sokba kerül, addig a műfüves sokkal olcsóbb.

   Emellett időjárástól függetlenül egész évben használható. Ezért is sokkolta a műfüvön játszókat a hír, miszerint a gumigranulátumos pályák rákkeltőek. Hazánkban sok műfüves pálya van, a velencei-tavi településeken is található jónéhány. Az Európai Vegyianyag-ügynökség azt javasolta, hogy 2022-re tiltsák be az ilyen egészségkárosítónak bélyegzett pályákat – tudta meg az Infostart.hu.

   Hollandiában több klubnál, így az utánpótlás-neveléséről híres Ajaxnál már 2016-ban megszabadultak ezektől a műgyepektől, s a közeljövőben akár uniós szinten is döntés születhet bezárásukról, átalakításukról. Bár még messze vagyunk attól, hogy az EU törvényt alkosson az ügyben, Németországban – ahol 6500 ilyen pálya van – nagy port kavart a tiltás, a kis klubok az átalakítások költségei miatt aggódnak - írta a Blikk.
   A gumiabroncsok ledarálásával készülő granulátumokról egyre többen állítják, hogy rákkeltő hatásúak lehetnek. Az amerikai ESPN tévécsatorna dokumentumfilmjében egy 200 nevet tartalmazó listát mutatott be, mindegyik rákos sportoló műfüves pályán edzett korábban. Közülük 158 labdarúgó volt és 101 kapus. Akad alternatívája a granulátumos pályáknak, ezeket parafaőrleménnyel és kókuszdiórostból töltik fel, de ezek jóval többe kerülnek.
   Hazánkban jelenleg 932 műfüves pálya üzemel. Egy nagypálya 164,5 millió Ft-ba kerül, míg a 20x40 méteres kis méretű költsége 33 millió. A kontinensen 44 ezer műfüvest használnak, az azokon sportolással töltött idő több mint 92 millió óra – írta az Infostart.hu.