Oldalletöltések száma: 10637100
2020. február 25. kedd 16:18,
Géza napja van.

Három évtizede még csak filmfantázia volt, mára valóság lett a robotzsaru

robotrendor globaltimes cnA robotok már a spájzban vannak, mondhatjuk a mindmáig emlékezetes és szórakoztató film, A tizedes meg a többiek híres mondata nyomán arra a hírre, hogy Kínában munkába álltak az első robotzsaruk.

   Kína első robotjárőrei az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban álltak szolgálatba a héten. A hantani közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust – írta a Global Times című, angol nyelvű kínai hírportál.

   A helyi közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat. A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel. A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek. A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek.
   Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban. Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket.