Oldalletöltések száma: 10637086
2020. február 25. kedd 16:03,
Géza napja van.

Úgy pislog és könnyezik a műszem, mint az igazi

muszem cnet comEgy-két nappal ezelőtt látott napvilágot a hír, miszerint skót kutatók egy olyan mesterséges nyelvet fejlesztettek ki, amely képes ízlelés útján megmutatni, hogy melyik whisky hamisítvány, melyik igazi, most meg egy műszem kifejlesztéséről érkezett hír. Ha igy fejlődik a technológia, hamarosan gépek látnak, hallanak, ízlelnek majd helyettünk.

   A Pennsylvaniai Egyetem biomérnökei emberi szaruhártyasejteket is beépítettek abba a műszembe, amely az eddigieknél sokkal tökéletesebben imitálja a valódi látószervet – írta a Qubit.hu.

   Ahogy a kutatók a Nature Medicine orvosi folyóiratban leírták, az általuk fejlesztett biomimetikus rendszer jelentősen hozzájárulhat az új biofarmakológiai innovációkhoz és diagnosztikai megoldásokhoz.
   A modell egyedülálló lehetőséget ad az emberi szemfelület rendkívül összetett felépítésének, biológiai tulajdonságainak és környezethez való dinamikusan szabályozott alkalmazkodásának tanulmányozására, emellett a kutatók szerint alkalmasint kiválthatja az állatok szemén végzett kísérleteket.
   Az eredetileg a száraz szem szindróma (dry eye disease, DED) tanulmányozásának megkönnyítésére fejleszteni kezdett eszköz nem utánozza a látószerv összes funkcióját, csak azokat, amelyek a szemtest fizikai alkalmazkodását szolgálják.
   A szaru- és a kötőhártya valóságos emberi sejtekből áll. A pislogás viszont már mesterséges: egy aprócska elektromotorral mozgatott, lágy hidrogél-membránból kialakított átlátszó műszemhéj záródik rá időről-időre a szemtestre. A valóságban az egészséges működéséhez és a tisztán látáshoz is szükséges könnyek nedvességét az igazihoz hasonló enyhén sós folyadék pótolja – olvasható a Qubit.hu oldalon.