Oldalletöltések száma: 10637111
2020. február 25. kedd 16:34,
Géza napja van.

Akkor is üvegházit kapunk, ha szezonja van a szabadföldi paradicsomnak

paradicsom yara huAkik szeretik a paradicsomot, paprikát, minden évben már alig várják e két zöldség szezonját, hogy frissen ehessék azokat, vagy főzhessenek velük. Igazából ma már telente sem kell nélkülözni a két zöldséget, hiszen egész évben kaphatók és nem is megfizethetetlenek. De az ínyenceknek azért mégiscsak a nyári, szabadföldi az igazi. Már ha kapnak.

   Ma már főleg üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Minderről az Infrostart.hu írt.

   Korábban arról lehetett olvasni, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az első félévet nézve az áremelkedés nem pontosan így történt, mert az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, bár az utolsó három-négy hétben drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható. Az első hét hónapot nézve nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés – fogalmazott Ledó Ferenc.
   A szakember elmondta, hogy elsősorban a zárt térben, üvegházban termett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a piacokon. Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki.
   A paprika esetében ez 80-85 százalék. Ennek oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, miután nincs, aki leszedje a zöldséget, de az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek – hangzott el az Inforádióban.