Oldalletöltések száma: 10637104
2020. február 25. kedd 16:22,
Géza napja van.

Földet ért, de nem pusztított a hétfői velencei-tavi tornádó

tornado vtavi idokep huA tornádóról a legtöbbünknek bizonyára az évről évre az Amerikai Egyesült Államokban és a hozzá közeli országokban pusztító légköri képződmények jutnak eszünkbe, hiszen ezek számtalan filmben is kulcsfontosságú események, ahogy a híradókban is rendre szembesülhetünk a rombolásukkal. Nem árt lassan nekünk is megbarátkozni velük.

   A Wikipédia szerint hazánkban 2008 márciusa és 2019 májusának vége között nem kevesebb, mint 26 tornádót jegyeztek fel. Most viszont már eggyel többről tudunk, hiszen hétfőn, a kora délutáni órákban tornádóvá alakult egy felhőtölcsér a Velencei-tó nyugati partjának közelében. Minderről az Időkép.hu számolt be.

   Izgalmas jelenséget tartogatott a hét első napja Fejér megyében. Egy fejlődő, bár teljesen ártalmatlan gomolyfelhőből egy kisebb tornádó nyúlt alá, és kavarta fel a port a felszínről. A vele járó csapadék szinte el sem érte a földfelszínt, de a felhőtölcsér kétségtelenül talajt ért, így kimerítette a tornádók ismérvét. A különleges esemény a helyben kialakuló konvergenciának (összeáramlásnak) tudható be. A tornádó élettartama mindössze pár másodperc lehetett.
   A néhány másodperc élettartamú égi képződményt többen, több helyről is lencsevégre kapták, így Székesfehérvárról, Pákozdról, Agárdról és Iszkaszentgyörgyről is – tudatta az Időkép.hu.