Oldalletöltések száma: 10637118
2020. február 25. kedd 16:45,
Géza napja van.

A magyar anyák közel fele harminc éves kora felett szül először gyereket

ujszulottA statisztikákból rendre azt lehet kiolvasni, hogy a fejlett nyugati társadalmakban, így Magyarországon is mind idősebb korban szülik első gyermeküket a nők. Most egy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy az unióban cseppet sem állunk rossz helyen e téren.

   Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van a fiatal anyák arányát tekintve az Eurostat friss jelentése szerint. A szervezet 2017-es adatokat publikált arról, hogy a nők milyen korban vállalják első gyermeküket a különböző tagállamokban – adott róla hírt az Euronews.com.

   Spanyolországban és Olaszországban majdnem minden tizedik anya negyvenéves kor fölött hozza világra első gyermekét.Görögországban, Luxemburgban és Írországban ez az arány 6 százalék körüli, Magyarországon pedig 3,5 százalék. A húsz évnél fiatalabb anyák aránya az Unió keleti tagállamaiban a legmagasabb, Bulgáriában és Romániában 12 százalék feletti. Magyarország a harmadik a listán 8,5 százalékkal.
   Mindkét mutatóban hatalmasak a különbségek a tagállamok között. Dániában, Olaszországban, Szlovéniában és Hollandiában mindössze egy százalék körüli a húsz évnél fiatalabb anyák aránya. Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában pedig azok aránya van egy százalék körül, akik negyvenéves kor felett szülik első gyermeküket.
   Az anyák szinte pontosan fele harmincéves kora után vállalja első gyermekét az EU-ban, ez az arány Magyarországon 45 százalék.