Oldalletöltések száma: 10538415
2019. december 9. hétfő 20:06,
Natália napja van.

Finomabb a házi lekvár, nem vitás, de lehet, hogy a bolti olcsóbb

lekvarfozesA hagyományos háztartást vezető háziasszonyok közül a gyümölcsszezonban nagyon sokan állnak neki, hogy télire eltegyék a lekvárt. Nagyon jó ugyanis ínségesebb időkben bemenni a spejzba és leemelni egy házi készítésű lekvárt. A nagy munkát nem csak azért végzik el a háziasszonyok, mert finomabb, amit ők csinálnak, hanem azért is mert így jobban jönnek ki anyagilag.

   A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy valóban olcsóbb-e az a lekvár, amelyet otthon készítünk, vagy jobb megvenni ugyanazt a mennyiséget a boltban.

   2018 májusához viszonyítva az élelmiszerek ára 5,6 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké jelentősen, 15,2 százalékkal emelkedett. A lekvárfőzés árát viszont nem csak a gyümölcs befolyásolja. Szükség van még cukorra, befőttesüvegekre, illetve dzsemfixre, amennyiben használunk ilyen adalékokat. A Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján a népszerű lekvárnak való gyümölcsök közül jelenleg a piacon a korai meggy: 500-600 forintba, a kajszi barack 600-700, a szamóca 800-900, míg a málna 3000 forintba kerül kilónként.
   Szerencsével kifoghatunk egy-egy akciót a hipermarketekben, és 25-50 százalékkal olcsóbban is megvehetjük kedvenc gyümölcsünket. Ugyanez igaz a lekvárokra is, de különösebb akciózás nélkül is találhatunk például már 369 forintért is sárgabaracklekvárt (615 forint/kg), a prémium lekvárok kilós árai pedig 850-1400 forint között mozognak. Ebben az esetben nem függ attól a lekvár ára, milyen gyümölcsből készül, hacsak nem különlegesebb a gyümölcs, például ribizli vagy szeder az alapanyag, míg az otthoni lekvárfőzésnél igenis számít az adott gyümölcs kilós ára.
   Ha nem különleges alakú, vagy csatos befőttes üvegekbe tesszük el a lekvárt, hanem megelégszünk a legegyszerűbbel, akkor ez egy pár száz forintos tétel. Ha három kiló gyümölcsből főzünk lekvárt, akkor 4-5 üvegre szükségünk lesz. Az általános 3:1-es szabály alapján egy kiló gyümölcshöz nagyjából 30 dkg cukrot szoktak adni, de ez természetesen függ attól is, milyen édes a gyümölcs, vagy a saját ízlésünktől. A cukor kilója 150-200 forint.
   Ezek alapján háromkilónyi otthoni meggylekvár ára úgy adódik össze, hogy a gyümölcs maga 1500-1800 forint, a cukor 150-200, az üvegek maximum 1000 forintba kerülnek, és ha még adunk hozzá dzsemfixet, szegfűszeget, citromlevet, bármilyen plusz adalékot, arra számoljunk 200 forintot. Így 2800-3200 forintba kerül az otthoni befőzés. Az egyik közismert élelmiszerárúházlánc meggy extradzsem kilója 1109 forint, így 3300 forint lenne, ha ugyanannyi mennyiségű lekvárt a boltban vennénk meg. Így nem nagy a különbség.
   A kajszibarack esetében a gyümölcs 1800-2100 forintra jönne ki, és minden más járulékos költséget hozzászámolva a kész lekvár anyagára 3100-3400 forint. Viszont a hipermárketben már 600-700 forintos kilós áron találunk sárgabaracklekvárt, tehát ez esetben nem éri meg otthon befőzni. A szamóca 3 kilója 2400-2700 forint között mozog, így belőle a lekvár anyagára akár 4000 forint is lehet, miközben a boltban az olcsóbb sajátmárkás szamócalekvárt ugyanolyan áron adják, mint a meggylekvárt, tehát ez esetben is olcsóbb a bolti verzió. Mivel a málna jelenleg elég drága a magyar piacon, már megvenni magát a gyümölcsöt háromszor annyiba kerül, mint lekvárként megvenni a boltban.
   Persze nem utolsó szempont az sem, hogy az otthon főzött lekvár 100 százalékosan válogatott gyümölcsből készül, leggyakrabban adalékmentesen. Ezen kívül nagyban csökkennek a lekvárfőzés költségei, ha saját gyümölcsből készítjük el, illetve ha nem dobjuk el a befőttesüvegeinket, ha kiürültek, hanem megtartjuk, és abba tesszük el a házilekvárt. Ez esetben csak a hozzáadott cukor jelentkezik költségként, így pedig már sokkal olcsóbb a házilag készített lekvár, mint a bolti – számolta ki a Pénzcentrum.hu.