Oldalletöltések száma: 10538404
2019. december 9. hétfő 19:58,
Natália napja van.

Négyszázezernél is több magyar gyerek lehet bántalmazott, szomorú felnőttkor vár rájuk

gyermekbantalmazas pakistantoday com pkAz emberek többsége napjainkban a kormányzati propaganda hatására egy, a legtöbbek által egyáltalán nem tapasztalt jelenségtől, az iszlámhívők migrációjától tart, miközben idehaza a mindennapokban sokkal súlyosabb veszedelmekkel kell szembenéznünk. Például a gyermekbántalmazókkal, akik messze többen vannak, mint a nálunk letelepedni akaró migránsok.

   A gyermekkori negatív, stresszes élmények, mint az elhanyagolás, a fizikai vagy szexuális bántalmazás, egy szenvedélybeteggel való együttélés, illetve az ezek következtében kialakuló krónikus stressz károsan hat a felnőttkori egészségre és a felnőttkori szenvedélybetegség kialakulásában is fontos a szerepe – olvasható a Napi.hu cikkében.

   Óriási a latencia, rejtettség a gyerekkori bántalmazás előfordulásában, becslések szerint 25 fizikai bántalmazásból egyre, 100 szexuális bántalmazásból ötre derül fény, amelyből mindössze egy terelődik jogi útra. Ha a bántalmazó környezetet leszűkítjük a szenvedélybeteg családtagra, német adatok szerint minden hatodik gyerek ilyen környezetben él, Magyarországon pedig a legoptimistább becslés szerint is 400 ezer gyerek érintett.
   A gyerekkorban elszenvedett bántalmazás és a felnőttkori egészségkárosodás, felnőttkori szenvedélybetegség kialakulása közötti szoros összefüggésre, a szenvedélybetegségek megelőzésére hívta fel a figyelmet a Májbetegekért Alapítvány szervezésében a témában megtartott konferencia. A bemutatott kutatások széles körű érintettségről tanúskodtak, mindössze a válaszadók egyharmada nem számolt be egyetlen gyermekkorban átélt negatív élményről sem, viszont a megkérdezettek több mint fele legalább egy negatív gyermekkori élményről-, egynegyedük több mint kettőről, 6,2 százalékuk pedig négy vagy több negatív gyermekkori tapasztalatáról számolt be.
   A gyerekkori bántalmazások rendszerint halmozottan jelentkeznek, ha egy vizsgálati személy gyermekkorában egy, bármelyik kategóriába tartozó negatív élményt átélt, 87 százalékos valószínűséggel legalább egy másik kategóriába tartozó bántalmazást is elszenvedett. A kutatás szerint minél többféle negatív élmény mutatható ki valakinél gyermekkorában, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála felnőttkorára problémás alkohol- és illegális drogfogyasztás, vagy függőség. Fontos eredménye a kutatásoknak, hogy a bántalmazások nem csak halmozódnak, de át is adódnak, szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeikre.
   A hazai vizsgálatok első eredményeiről szólva Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház orvosa megerősítette, a negatív gyermekkori élmények számának emelkedésével egyenes arányban nőtt az egyedül élők, az öngyilkossági gondolatok és az öngyilkossági kísérletet elkövetettek aránya is. A magyar adatok alapján kiderült, hogy a bántalmazástól mentes környezetben élőkhöz képest azok, akik 6 vagy annál több kategóriában éltek át súlyos negatív gyermekkori élményeket, közel harmincszoros eséllyel válnak szenvedélybeteggé. Magyar adat szerint a többszörös, vagy hat vagy annál több negatív gyermekkori élmény tizedére csökkenti a felsőfokú végzettség megszerzésének esélyét.
   A folyamatos korai traumatizációnak kitett gyermekek olyan súlyos sérüléseket szenvednek, melyek agyszöveti károsodásokat okoznak. Mindezt igazolható volt a súlyos magatartászavarokkal küzdő, antiszociális, drogos és egyéb deviáns gyermekeknél, serdülőknél – olvasható többek között a Napi.hu írásában.