Oldalletöltések száma: 10408225
2019. október 20. vasárnap 21:54,
Vendel és Irén napja van.

Kedvenc gyümölcseinkkel, zöldségeinkkel meglehetősen sok vegyszert is eszünk

zoldseg gyumolcsAz emberek többsége alig várja már azt az időszakot, amikor olcsóbbá válik a zöldség és a gyümölcs és akár – ahogy a szakemberek ajánlják is – naponta többször is zöldséggel, vagy gyümölccsel enyhítse éhségét, a nassolás iránti igényét. Most meg kiderült, hogy aki így tesz, rengeteg veszélyes vegyszert is bevisz a szervezetébe.

   Az Environmental Working Group (EWG) listája 2004 óta rangsorolja azt a 12 zöldséget és gyümölcsöt, amelyek a növényvédő szerekkel, tehát rovarirtó-, gombaölő- és gyomirtó szerekkel leginkább szennyezettek az USA-ban. A vizsgálat elég kiterjedt, mert 40 900 mintavétel alapján készül – írta a Magro.hu. Hozzátesszük, nagy valószínűséggel nálunk sincs ez másként.

   Az idei lista sem ad sok okot az örömre, hiszen például a hagyományos módon termesztett szamócán 22 különböző vegyszert mutattak ki. A sokak kedvence már több éve a lista élén áll, azaz stabilan ez a gyümölcs tekinthető a legszennyezettebbnek. Ennek oka, hogy nagyon érzékeny a kártevőkre, ezért a jó termés csak intenzív növényvédelemmel érhető el belőle. A következmény viszont drámai. A második legszennyezettebb a spenót lett. A vizsgált minta 97%-án találtak valamilyen vegyszer, míg e cseppet sem büszkeségre okot adó verseny dobogójának harmadik fokán a kelkáposzta áll, amely tavaly még nem szerepelt az élmezőnyben.
   A tizenkettes listán a már említett szamóca, spenót és kelkáposzta mellett szennyezettségi sorrendben még a nektarin, alma, szőlő, őszibarack, cseresznye, körte, paradicsom, zeller és a burgonyatalálható.
   Ezeket olvasván az emberben felmerülhet a kérdés, a továbbiakban ne is egyen zöldséget, gyümölcsöt, ha egészséges akar maradni és nem akar vegyszert is fogyasztani? Nos, az EWG nem csak ezt a tizenkét növényt vizsgálta, hanem összesen negyvenhetet, így meghatározható, hogy melyek a legtisztábbak is. A legkevésbé szennyezettek közé tartozik az avokádó, csemegekukorica, ananász, zöldborsó, hagyma, papaya, padlizsán, spárga, kivi, káposzta, karfiol és a kantalup típusú sárgadinnye – derül ki a Magro.hu által ismertetett rangsorból.