Oldalletöltések száma: 7409455
2018. október 16. kedd 09:23,
Gál napja van.

Jól látja, tényleg nagyon drágulnak az élelmiszerek

blokk korkep skAmikor az ember rutinból vásárol, vagyis többnyire a megszokott termékeket veszi le a polcról, nagyjából tudja, hogy mi, mennyibe kerül. Aztán szeme az árcédulára téved és meglepődik, mert mintha legutóbb ez kevesebb lett volna. A megállapítás a legtöbb esetben igaz.

   Ahogy az a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben közzétett adataiból kiderült, közel hat éve nem volt olyan magas az infláció, mint idén szeptemberben. Az éves pénzromlás ugyan csak 3,6 százalékos volt, ami nem tűnik magasnak, ennek ellenére sokaknak szokott az az érzete lenni, hogy például az élelmiszerek a hivatalos átlagnál nagyobb mértékben drágulnak – olvasható a G7.hu portálon.

Bővebben...

Csak álom, pedig létkérdés a hulladékmentes világ

szemet smh com auBármerre is megyünk, bárhova nézünk, a tengerek, nagy- és kisvárosok, azok közterületei, parkjai, ahogy az erdők is tele vannak szeméttel. A világ népessége pedig megállíthatatlanul növekszik, fogyaszt és szemetel, vagyis, ha a törvények nem kényszerítik rá az embereket a helyes szemétkezelésre, hamarosan nyakunkig ér majd a szemétáradat.

   A Greenpeace kedden ismertette annak eredményét, hogy tízezer aktivistája az összes kontinensen, 42 országban tartott mintegy 239 szemétgyűjtő eseményt és ennek során 187 851 darab hulladékot válogattak szét. A civil csoportok által végzett átfogó vizsgálat megállapította, hogy melyik gyártók termékei képezik a legtöbb hulladékot – írta a Vg.hu

Bővebben...

Vesszük a hamisítottat, de elítéljük az árust

taskak hamisitott kerubinastyle comSzép számmal akadnak honfitársaink, akik nem sajnálják a pénzt egy-egy terméktől, legyen az ruha, műszaki cikk, vagy ruházati kiegészítő, hogy a nagyvilágban elismert, divatos márkát vegyenek, még ha az meg is terheli a pénztárcájukat, mások meg megelégszenek a világmárka olcsóbb hamisítványával. Még többen csak az árat nézik vásárláskor.

   Kevéssé változott a magyar lakosság viselkedése a hamisított termékekkel szemben. Leginkább a bizonytalan forrásból származó gyógyszerekkel, legkevésbé a ruházati cikkekkel szemben óvatosak a vásárlók. Sokan utasítják el az illegálisan másolt, letöltött számítógépes programokat, filmeket – írta az Azénpénzem.hu.

Bővebben...

Van olyan nyugdíj, amelyet nem nehéz beosztani

nyugdijasok gazdagokÉppen egy nappal ezelőtt írtunk a sokakat fájóan érintő hírről, miszerint idén lemaradnak a nyugdíj-kiegészítésről a nyugdíjasok, pedig közel kétmillió embernek ez a néhány ezer forint is nagyon sokat számított volna. De vannak szerencsés nyugdíjasok is, akik az ilyen cseppnyi összeg hiányát észre sem veszik.

   Óriási eltérés van az öregségi nyugdíjak között: amíg a többség 200 ezer forint alatti összeget kap, addig van néhány kivételezett is, aki sok százezret tehet zsebre havonta – olvasható a Pénzcentrum.hu oldalon.

Bővebben...

Egyik kutya, másik eb, de nem a gazdának

kutyak dailymail co ukA kutyások külön társadalmat képeznek a nagy egészen belül. Ha két vadidegen kutyás gazda találkozik az utcán kedvencüket sétáltatva, még akkor is szóba elegyednek, ha vadidegenek és sohasem látták egymást, megcsodálják a másik kutyáját, összehasonlítják a magukéval, saját kedvenc kutyafajtájukkal.

   A kutyásoknak van kedvenc fajtájuk, amelyhez ragaszkodnak is. Mint kiderült a fajtatiszta kutyák tenyésztését összefogó szervezet statisztikájából, 2017-ben a francia bulldogból törzskönyvezték a legtöbbet Magyarországon. A második legnépszerűbb fajta a magyar vizsla, míg a dobogó harmadik fokát a német juhászkutya foglalja el – számolt be róla a Dívány.hu.

Bővebben...

Az adakozó tovább és egészségesebben él

adakozas ro radiovaticana vaAmikor kicsi egy gyerek alig várja, hogy születésnapja legyen, vagy karácsony, mert olyankor ajándékokat kap. Később, ha jól nevelték és a nevelésnek foganatja is van, rájön, hogy nem csak kapni, de adni is jó, ugyanakkor az ember természete válogatja, hogy melyiket tartja értékesebbet a kapni, vagy adni közül.

   Egyre több tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy az önzetlenség nemcsak lelki, de testi egészségünkre is jó hatással van. Például egy idős résztvevőkkel végrehajtott ötéves kísérlet szerint, amelyben a csoport egyik fele szociális, érzelmi támogatást kapott, a másik fele pedig támogatást adott másoknak kiderült, tovább él az, aki ad – olvasható a Ténygyár.hu összeállításában.

Bővebben...

Velencén még a matekóra is angolul zajlik

zoldliget iskola pedintezet baptistaoktatas huOlyan világban élünk, amelyben legalább egy idegen nyelven tudni szinte már alapkövetelmény. Sajnálatos módon idehaza igen rosszak a tapasztalatok a nyelvtanulás iránti hajlandóság terén éppúgy, mint a nyelvoktatás minőségében. Sokat segíthet ezen, ha a diákok például kéttannyelvű iskolában tanulhatnak.

   Huszonhét tanulóval, egy gimnáziumi osztállyal bővülve kezdte meg az idei tanévet a velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium. Mindez fontos fejlődésnek számít, mert az egész megyében jelenleg Velence mellett csak egy székesfehérvári oktatási intézményben működik két tanítási nyelvű gimnáziumi osztály – írta a Feol.hu.

Bővebben...

Réz Éva a férfiak uralta világban lett az év női példaképe

rez evaMég a női egyenjogúságot törvényekkel biztosító országokban – például nálunk – sem könnyű a nőknek érvényesülniük a férfiak uralta világban még akkor sem, ha okosabbak, tehetségesebbek az adott szakterületen tevékenykedő uraknál. Erre hívja fel a figyelmet az év női példaképe díj.

   Összesen 14 kategóriában hirdettek győztest a Közép-Európai Startup Award (CESA) budapesti záróeseményén a Millenáris Startup Campuson – írta a News.microsoft.com. A díjak egyike volt a Female Role model of the Year, amelyet Réz Éva nyert el.

Bővebben...

Sokat nézzük a tévét, de csak úgy, hagyományosan

tevenezok choice npr orgA tévés nézettségi mutatókat rendre a 18-49 év közötti korosztályokban mérik, pedig ma már a fiatalok tévézési szokásai nagyon megváltoztak. Messzire tűnt az a korszak, amikor az esti híradó, majd a film időpontjában kiürültek az utcák és a lakosság többsége a tévé elé ült. Ma az internet világában mások a szokások. De nem Magyarországon.

   Míg Nyugat-Európában már hódít az előfizetéses rendszerű, SVOD tartalomszolgáltatás, a hagyományos, lineáris televíziózás a közép-kelet-európai piacokon továbbra is megtartja erős pozícióját – írta az ItCafe.hu. A SVOD szolgáltatás nem egy-egy konkrét műsorszámhoz, például filmhez vagy sporteseményhez kötődik, hanem egy csatorna programkínálata válik elérhetővé havidíj ellenében.

Bővebben...

Tizenegy országban tanulnak programoznia a gyerekek a magyar módszerrel

logiscool index huMíg az idősebbeknek az informatika többnyire még mindig a csodák birodalma, ahova éppen csak bekukkantanak digitális eszközeiket használva, addig a gyerekek, ifjak már ebbe a digitális világba születtek és nem értik, hogyan is élhettek emberek számítógép, vagy okostelefon nélkül.

   Mivel a fiatalok ma már digitális eszközökkel a kezükben nőnek fel, egyre magasabb az ingerküszöbük, egyre nehezebb lekötni a figyelmüket. A 2014-ben alakult Logiscool ezt felismerve dolgozta ki saját oktatási módszerét, melynek központi eleme a Scoolcode oktatási platform. Módszerüket már Amrikában is alkalmazzák – olvasható a Technokrata.hu oldalon.

Bővebben...

Tejpótlók tejcukorérzékenyek számára

szojatej indiamart comEurópában, az északi országokban kevesebben, délen sokan érzékenyek a laktózra, és például Ázsiában helyenként a lakosság több mint 90 százaléka tejcukorérzékeny. Magyarországon a becslések szerint több mint hárommillió embert érint ez az érzékenység, ennek ellenére az élelmiszeripar igen visszafogottan készít laktózmentes termékeket.

   Emiatt aztán a tejcukorérzékeny emberek nem ihatnak tejet, vagy drágán vehetnek maguknak laktózmentes készítményt. De helyettesíthetik a tejet növényi alapú tejjel is. Egy nemrég készült tanulmány szerint ezek közül a szójaital a testünk számára a legoptimálisabb – számolt be a Studyfinds.org írása nyomán a Dívány.hu.

Bővebben...

Egyre több a rák elleni gyógyszer, de nem lett kevesebb a beteg

rak ellen aaiclinics comGyakran foglalkozunk a Vé hasábjain a daganatos megbetegedésekkel, mert túlzottan is sok ember érintett hazánkban. Bizakodásra ad okot, hogy a tudósok, kutatók rendre újabb gyógymódokat, gyógyszereket fejlesztenek ki, talán belátható időn belül a magyar emberek kilátásai is javulnak majd.

   Történelmi léptékű fejlődésnek lehetünk a tanúi: míg korábban 10 év alatt 10-20 új daganatellenes gyógyszert fejlesztettek ki, az elmúlt öt évben 63 ilyen új készítmény, csak tavaly 14 új gyógyszer került forgalomba – hangzott el kedden az állami hírtelevízióban.

Bővebben...