Oldalletöltések száma: 8657256
2019. április 18. csütörtök 20:16,
Andrea és Ilma napja van.

Lehet, hogy lesz nyugdíjkorrekció, de azért még nem érdemes nagyon kiköltekezni

nyugdijemelesA nyugdíjasok többnyire egyik nyugdíjtól a másikig élnek. Többségük csak nagy nehezen jön ki az havi nyugdíjából, ráadásul közülük sokan támogatják még gyermeküket, unokájukat is. Az évenkénti nyugdíjemelés a legtöbbször szinte alig változtat a helyzeten, mert messze kevesebb, mint amennyire a nyugdíjasok költségei növekednek.

   A nyugdíjakat 2019. januárjában 2,7%-kal növelték, mert ennyi volt a költségvetési törvényben becsült árnövekedés mértéke. Az MNB legfrissebb előrejelzése szerint azonban az infláció éves mértéke ennél magasabb lesz – írta a Nyugdíjguru.hu.

Bővebben ...

A fiatalok többsége már élethosszig tartó munkával számol

oreg mester vineyardgazette comAmikor az ember nyugdíjba megy és nem tartozik azok közé a szerencsések közé, akiknek havi ellátmányuk összege messze az átlag felett van, szinte azonnal tapasztalja, hogy egy újfajta, az igények visszaszorításával fűszerezett élet kezdődik számára. Ez az évek során csak rosszabb lesz, a nyugdíjak évenkénti emelésének összege ugyanis köszönőviszonyban sincs a drágulás valóságával.

   Az OTP Nyugdíjpénztár által végzett reprezentatív kutatás szerint az aktív korú lakosság 48 százaléka kimondottan küzdelmesnek, vagy kilátástalannak tartja az átlag magyar nyugdíjas helyzetét – írta a Napi.hu.

Bővebben ...

Korhadás falja fel az agárdi kerékpáros hidat

agardi kerekparos hid 20190415Sokan örülnek egy-egy új, a mindennapi közlekedést segítő és ráadásul szép tereptárgynak, például egy hídnak. A híd a magyar beszédben a köznapi jelentése mellett is bír mögöttes tartalommal, a biztonságos átkelés mellett ellentétes ideológiák összekötését, békétlenek megbékítését is jelenti. Nem is szabad a hidakat elhanyagolni.

   Agárdon már jóval több mint egy évtizede segíti a kerékpáros közlekedést az Agárdot Dinnyéssel összekötő kerékpárúton egy fahíd, amely ékessége is (volt) ennek az útszakasznak. Mára viszont már az enyészet és a balesetveszély vette birtokába a szép alkalmatosságot.

Bővebben ...

Akinek nagyon öreg a kutyája, versenyezzen

kutya oreg petrescuereport comA gazdák legnagyobb szomorúságára kutyájuknak sokkal rövidebb élet jut, mint nekik. Egy nagytestű kutya már hét éves korától öregnek számít, míg egy kistestű esetében ez négy évvel később következik be, vagyis fajtától függően általában 10 és 15 év között többnyire végleg el kell búcsúzni a kedvenc állattól. Persze vannak kivételek.

   A gyakran emlegetett legöregebb kutya a hagyomány szerint Bluey, aki 1939-ben halt meg 29,5 éves korában – írta a Háziállat.hu. Most állatvédők keresik az ország legidősebb kutyáját

Bővebben ...

Gyarapodnak a gazdagok, szegényednek a szegények, a középosztály meg bajban van

lakopark azevirodaja huHazánkban a ma jól körülhatárolható körből kikerülő és a napi hírekből kiolvasható forrásokból gazdagodó dúsgazdag réteg mögött a népeség többsége a középosztályhoz tartozik. E széles réteg tagjai között vannak jómódban élők és éppen csak megélő emberek, családok. É van még a szegények mind erőteljesebben gyarapodó sokasága.

   Nyomás alatt a kifacsart középosztály – nagyjából így lehetne lefordítani az OECD friss tanulmányának a címét. Eszerint a középosztálybeli háztartások stagnáló jövedelmei nem tartják a lépést az emelkedő lakhatási és oktatási költségekkel, miközben a középső jövedelmi osztály összeszűkült, egyre nehezebb lett oda bejutni, és a gazdasági súlya megcsappant – írta a G7.hu.

Bővebben ...

Török és berber eredetűek, de megkedveltük őket

bulgor eatingwell comMostanában divatos lett köretként, salátákba használni olyan ételeket, amelyeknek pár évtizede még csak hírét sem hallotta a háziasszonyok többsége. A kuszkusszal persze egy-egy filmben, utazás alkalmával már találkozhattak a magyar nézők, de a bulgur meglehetősen új kedvenc a hazai táplálkozásban. De vajon a mi a különbség közöttük?

   A kuszkusz eredetileg Észak-Afrikából, míg a bulgur a Közel-Keletről, illetve Törökországból származik – írta a Sóbors.hu. A bulgur teljes értékű gabona, míg a kuszkusz egyfajta tészta, hántolt durumbúzából készül, bár léteznek változatai kölesből, sárgaborsóból és kukoricából is.

Bővebben ...

Az MI előbb tudja, ha a dolgozó ki akar lépni a munkahelyéről, mint ő maga

mesterseges intelligencia hyperegio euLassan ideje hozzászokni és nem csak az összeesküvés-hívőknek, hogy a „Nagy Testvér” mindenhol figyel bennünket. Egyre inkább megvalósul az orwelli világ, ahol mindent tudnak az embererről, még azt is, amit talán ő maga sem.

   Az IBM a világ egyik legnagyobb célpontja az álláskeresők körében, a HR-osztályoknak naponta több mint 8 ezer pályázatot kell kezelniük. A társaság azonban tisztában van vele, hogy a külsősök felvételénél talán még fontosabb a jó alkalmazottak megtartása. A mesterséges intelligencia (MI) azonban segíti őket ebben – derül ki a G7 cikkéből.

Bővebben ...

Rossz ötlet élő állatot ajándékozni húsvétra

nyul torpe baon huOlyan édes a gyerek, amikor húsvéti ajándékként megkapja az első kis élő állatát, egy aranyos puhaszőrű szépséges kis nyuszikát. Igen ám, de elmúlik a húsvét, az aranyos kisállatot pedig, amelyik folyamatosan csak növekszik, eszik és piszkít, továbbra is gondozni kell.

   Óva intenek az élő állat húsvéti ajándékozásától az állatvédők, akik évről évre tapasztalják, hogy sok esetben az ünnepek után néhány héttel már megunt állatoktól durva módon próbálnak megválni a felelőtlen vásárlók.

Bővebben ...

Gyalogos, kocsis és autóvezető domborműve volt az első nulla kilométeres szobor

nulla kilometer wikipedia orgNagyon sokan tudják, hogy hol van az ország autóúthálózatának kiindulópontja, a 0 kilométer. Azt viszont kevesen tudják, hogy mióta tarjuk ezt a pontot a hazai utak kiindulópontjának,

   A 0-ás kilométerkő alkotója, Borsos Miklós 112 éve született, de a kilométerkő előéletével kapcsolatban számtalan fordulat volt a magyar történelemben, amelyet a Fidelio.hu szedett csokorba.

Bővebben ...

Jobb, ha el se dobod!

szemet az uton .vaci naplo huSokszor foglalkoztunk már a témával és nem véletlenül: a mindent ellepő szemét már-már tarthatatlan állapotokat idéz elő a településeken, a parkokban, utcákban, vagy éppen a zöldövezeti külterületeken, ahol az illegális hulladéklerakás okoz megoldhatatlan feladatot a terület kezelőinek. 

   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én újraindítja a korábbi sikeres szemétgyűjtési akcióját, immár „Jobb, ha el se dobod!” címmel. A társaság célja, hogy már rövid távon is érezhető szemléletváltozást érjen el a lakosság körében – olvasható a cég közleményében.

Bővebben ...

Van helye a fakanálnak a serpenyőn, csak eddig nem gondoltunk rá

serpenyo fakanal thechive comVannak evidenciák, vagyis olyan alapigazságok, amelyeket úgy fogadunk el, ahogy vannak. Nem gondolkodunk például azon, hogy egyik-másik eszközünk miért olyan, amilyen, mert ha már így volt régen is, akkor annak biztosan komoly oka van. Például a serpenyők nyelének ovális kivágásának okán sem nagyon elmélkedünk.

   Arról, hogy miért van a serpenyők és wokok nyelén a lyuknak ovális alakja, a többség úgy véli, annál fogva könnyen lehet felakasztva tárolni az edényt. De van egy kevésbé ismert felhasználási módja is, amelyre a Dívány.hu hívja fel a figyelmet.

Bővebben ...

Kalandra viszi a látogatót a grafika térben és időben

szalay lajos alkotasa internetA művészetek iránt érdeklődők egy ideje megszokhatták, hogy a felújított kápolnásnyéki Halász-kastélyban rendre érdekes kiállításokat tekinthetnek meg. Most a grafika van soron.

   A kortárs magyar grafika izgalmas és varázslatosan sokszínű világába tekinthet be a látogató a múlt szombaton nyílt Kép-történetek című tárlatnak köszönhetően, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban – írta a Feol.hu.

Bővebben ...