Oldalletöltések száma: 10408139
2019. október 20. vasárnap 20:39,
Vendel és Irén napja van.

Valósággá vált a láthatatlan ember

lathatatlanna tevo businessinsider comMindannyian voltunk már olyan helyzetben, amikor legszívesebben a föld alá süllyedtünk volna, vagy láthatatlanná szerettünk volna válni. Ez a kívánság mindeddig a sci-fik témakörébe tartozott, most viszont már elérhető közelségbe került.

   A Hyperstealth olyan pajzsot fejlesztett ki, amely képes láthatatlanná tenni viselőjét. A különleges eszköz erőforrás nélkül működik, és bármilyen szituációban használható – tudta meg a Hvg.hu.

Bővebben ...

Nagy kérdés rizsfőzéskor: barnát vagy fehéret válasszunk?

barna es feher rizs chefpanko comA rizs ma már az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, számtalan felhasználási móddal. Van, aki csak úgy magában, vagy köretként, esetleg más zöldségekkel vegyítve fogyasztja, de akár édességeket is lehet készíteni belőlük. Számtalan fajtájuk ismert, bár ezek közül sokan csak annyit tudnak, hogy van a fehér és a barna rizs.

   A köztudatban az áll, hogy a barna rizs az egészségesebb, ennek ellenére a legtöbben a hagyományos fehér rizst fogyasztják. A Kamaszpanasz.hu összegyűjtötte a fontos tudnivalókat a rizsről.

Bővebben ...

Jön a tél, még nem késő ellenőriztetni a kazánokat, kéményeket

kazanszerelo telegraph co ukVége van a jó világnak, amikor a télen oly sokat dolgozott kazánunk, kályhánk nyári pihenőre vonulhatott. Ez a pihenőidőszak egyben a karbantartás időszaka is, de a készülékek átvizsgálását, javítását sokan kényelemből, vagy még inkább az ára miatt kihagyták. 

   Október tizenötödikével hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon. A távfűtéses lakásokban már működésbe léptek a fűtőtestek, de a jó idő ellenére egyes napszakokban a többi ingatlanban is beindítják a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánt – írta a Fejér.katasztrófavédelem.hu.

Bővebben ...

Utolsó előtti helyen vagyunk a nemek közötti egyenlőség terén

egyenlotllenseg no ferfi istockphoto comHa valaki megnézi a magyar parlament összetételét, kiderül, hogy a képviselők kevesebb mint 12 százaléka nő, és nem jobb a helyzet a kormányban, az önkormányzatokban, de még a cégek felső vezetői körében sem. Pedig hazánkban ennél messze nagyobb arányban vannak okos, rátermett, tehetséges lányok, asszonyok.

   Utolsó előtti helyen áll Magyarország az unióban a nemek közötti egyenlőség szempontjából. A magyaroknál csak a görögök kaptak kevesebb pontot a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének évente megismételt kutatásában – írta az Euronews.com.

Bővebben ...

Egy év alatt négyszázezer ember halt meg légszennyezés miatt az EU-ban

kipufogogaz wheels24 co zaA modern kor embere már abba született bele és emiatt természetesnek is veszi, hogy a levegő, ami élteti őt, tele van az autók, gépek, vagy éppen a fűtőeszközök által kibocsátott és az egészségre káros gázokkal, mikrorészecskékkel és hatalmas a zaj is. Nagy árat fizetünk ezért az állapotért.

   Mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban – közölte szerdán az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). Jelenleg a légszennyezettség az elsőszámú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve – írták a friss jelentésben.

Bővebben ...

Többen nem beszélnek majd idegen nyelvet, csak kevesebb lesz az egyetemista

idegen nyelvtudasMagyarországon hagyományosan alacsony az idegen nyelvet beszélők száma, ami természetesen nagyon rossz. Ennek számtalan oka van, többek között a nyelvtanalapú oktatás a beszédcentrikus képzés helyett. A felsőoktatásban résztvevők kötelező nyelvvizsga kényszere sem javít a helyzeten.

   Akár 30-40 százalékkal is eshet a felsőoktatásba felvett hallgatók aránya a jövő évtől, ha az oktatási kormányzat nem enyhíti azt a szigorú szabályozást, amely szerint az alap- és osztatlan képzésekre jelentkezőknek középfokú (B2) komplex nyelvvizsgával kell rendelkezniük – írta a Világgazdaság.

Bővebben ...

Hetente ki kell mosni, hogy ne legyen nagy a baj

palackmosas oxcouk comLassan nincs olyan pontja a Földnek, amelyet ne szennyezne műanyag hulladék. Mert miközben ma már nem létezhetünk műanyagok nélkül, akár meg is fojthat bennünket az olykor csak évezredek alatt lebomló anyagok tömege. A környezettudatos emberek ezért például ugyanazt a flakont használják sokáig.

   Ennek ugyanakkor veszélye, hogy az ivóalkalmatosságok könnyen fertőző baktériumok lakóhelyévé válhatnak, komoly betegségekkel fenyegetve az embert – hívta fel a figyelmet a bajra a Pénzcentrum.hu.

Bővebben ...

A háziorvosok átlagéletkora 64 év és ez a szám folyamatosan növekszik

orvos oreg imgbin comHa megbetegszünk, gyógyszerre van szükségünk, a legtermészetesebb, hogy felkeressük a háziorvosunkat. Már persze ahol van, mert egyre több helyen nincs és ahol van még doktor, ő is egyre idősebb, vagyis közel sem tűnik zökkenőmentesnek a közeljövő az alapszintű egészségellátásban.

   Az Mfor.hu összegyűjtötte a költségvetési zárszámadásokban szereplő számokat, hogy megmutassák, hogyan gyarapodtak az elmúlt nyolc évben Magyarországon a betöltetlen háziorvosi praxisok és hogyan öregszik el a szakma.

Bővebben ...

Világbajnok kutyában bízhatnak a bajba kerülők

zen a mentokutya mtiA kutya-ember kapcsolat elképesztően sokoldalú. Többek között vannak kutyák, akik képességeikkel segítik a munkánkat, kedvtelésből tartott házi kedvencek, akik „csak” szeretetet és társaságot adnak, vakvezető kutyák, akik gazdájuk helyett látnak és mentőkutyák, akiknek akár az életünket is köszönhetjük tragédia esetén.

   A 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon romkutatás versenyszámban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagja, Belényi Beatrix és kutyája, Zen lett a győztes – írta az Infostart.hu.

Bővebben ...

Tökre jó buli tökcsónakázással

tokcsonakok flickr comAki október 13-ára végképp belefáradt az önkormányzati választások zűrzavaros kampányába, akár a szavazóhelyiség felé menet, vagy onnan jövet tökre jól kikapcsolódhat. A tökös gárdonyi buli főszereplője ugyanis a tök (és termesztője) lesz.

   Az ország legnagyobb tökét termesztő gárdonyi Keszler László terve szerint október 13-án 13 órakor, a TóParty Strandon vízre száll a maga által termesztett tökkel – tudta meg a Feol.hu.

Bővebben ...

Kisebbek lettek a sajtlyukak, kiderült az ok

sajt lyuka robertleefulghum comA kifinomult ízlésű sajtfogyasztó tudja, hogy akkor érett igazán egy sajt – legalábbis jónéhány sajtféleség esetében – ha szép lyukak vannak benne. Ez a sokak által ismert és keresett jelenség ugyanakkor eltűnőben van. Mármint a lyukak a sajtokban.

   A lyukakat a sajt belsejében termelődő széndioxid vagy hidrogén gáz feszítő hatása hozza létre. A svájci kutatók arra keresték és adták meg a választ, hogy mitől kezdtek csökkeni a lyukak a sajtokban. A Dívány.hu ismertette, hogy mire jutottak.

Bővebben ...

Harminc felett egyre inkább ragaszkodunk fiatalkori kedvenc zenéinkhez

zenehallgatas 123clipartpng com Bizonyára nemigen tudatosul az emberekben, de ahogy korosodnak, úgy kezdenek mindinkább vonzódni a megszokott dolgokhoz. Például az autóban, vagy otthon a korábban már rongyosra hallgatott CD-ket, esetleg ősöreg magnókazettákat veszik újra és újra elő.

   Az aktuális tudományos álláspont szerint az ember körülbelül 33 éves koráig nyitott az új zenékre, aztán már egyre kevésbé érdeklődik irántuk, mert addigra már kialakul az ízlés, és egyre kevésbé érdekesek az újdonságok – írta a Qubit.hu.

Bővebben ...