Oldalletöltések száma: 8942014
2019. május 25. szombat 01:03,
Orbán napja van.

Jól megfizettetik velünk, ha mobil-internetezni akarunk

internet mobilÉreztük mi ezt már eddig is, de mostantól papírunk is van róla. Sokan hallottuk, tudtuk, hogy a legtöbb országban olcsóbb a mobilinternet, mint nálunk, és most kiderült, ez sajnos így is van, miközben sokfelöl sulykoljak belénk, hogy korszerűtlen az aki vezetékes telefont, vagy internetet használ.

   Magyarország szomszédjai közül Ausztriában a legolcsóbb 1 Gb mobiladat átlagára: kevesebb mint 2 dollár – derül ki a Cable nevű brit telekompiac-figyelő cég friss kutatásából, amely a vizsgált országok minden szolgáltatójának ajánlataira kiterjedt, és csak a SIM-alapú szolgáltatásokat vette figyelembe – írta a Qubit.hu.

   Hasonlóan alacsony átlagárral büszkélkedhet Románia, Szlovéniában pedig csak kevéssel többet, 2,21 dollárt kell egységnyi adatért fizetni. Szerbiában 4,83 dollár, Horvátországban 4,89 dollár és Szlovákiában 5,56 dollár, vagyis már más árkategória a mobilinternetezés, de még így is jócskán le vannak maradva Magyarországtól, ahol 6,56 dollár 1 Gb mobiladat átlagára, ez pedig világszinten a 135. legolcsóbb. Ukrajnáról meg egyenes csillagászati távolságban van a miénktől az ottani ár, hiszen a magyar ár tizenketted részébe, 0,51 dollárba kerül 1 Gb mobiladat.
   A cég adatai szerint a Indiában, Kirgizisztánban, Kazahsztánban, a már említett Ukrajnában és Ruandában a legolcsóbb a mobil net. A legdrágább pedig Zimbabwéban, Egyenlítői-Guineában, a Szent Ilona-szigeten, a Falkland-szigeteken és Dzsibutiban.
Dan Howdle, a Cable elemzője szerint az eltérések leginkább a szélessávú infrastruktúra kiépítettségével magyarázhatók. Ha a szolgáltatók elég sok adatot tudnak továbbítani a hagyományos módon, lemegy az egységnyi adat átlagára. Az olcsóbbak közé tartoznak azok az országok is, ahol kevésbé kiépített a szélessávú szolgáltatás, így az emberek sokkal inkább támaszkodnak a mobilinternetre, és fokozatosan lemennek az árak, mivel csak így engedhetik meg maguknak a netezést.
   A lista drágábbik végén jellemzően azok az országok szerepelnek, ahol az infrastruktúra nem megfelelő, de a mobilinternet-fogyasztás is igen alacsony. Az ügyfelek jellemzően 10 Mb-os csomagokban vásárolnak internetezést, így 1Gb adatforgalom már nagy és drága beruházásnak számít.
   Magyarország helyzete azért is érdekes, mert 2018. januárral 18-ról 5 százalékra csökkentették az internet áfáját, de a Cable 2018. novemberben felvett adatai szerint ez még nem éreztette hatását az árakon.