Oldalletöltések száma: 8657448
2019. április 18. csütörtök 20:32,
Andrea és Ilma napja van.

Hamarosan nem kell majd igazolnunk, hogy emberek vagyunk

captcha ciol comEgyre több ügyünket intézzük az interneten és ez nagyszerű, még akkor is ha akadnak bosszantó tennivalók, mint például, hogy bizonyítanunk kell, nem vagyunk robotok. Ezt pedig úgy tehetjük, ha egy meghatározott helyre beírjuk a véletlenszerűen megjelenő, néha olvashatatlan jelekből álló karaktereket. Már ha elsőre, vagy sokadjára végre sikerül.

   Aki töltött már ki űrlapot a neten, vagy adott le rendelést egy webshopban, az egész biztosan találkozott a Google reCaptcha rendszerével. Ez az a biztonsági megoldás, ami segíthet távol tartani a weboldaltól azokat az algoritmusokat, amelyek a weblapokat járva kommentelnek, értékelnek, vagy csak hamis forgalmat generálnak – írta a Hvg.hu.

   A reCaptcha rendszerét bő másfél évvel ezelőtt frissítette a Google, amelynek köszönhetően már nincs szükség olyan elemek megjelenítésére, amelyek tartalmát írásban kellene visszaadnunk egy megadott mezőben. Ezek voltak azok a betűk, képek és egyebek, amelyeket elvileg a gép nem, csak az ember képes felismerni.
   A fenti megoldás helyett akkor azt találta ki a Google, hogy inkább azt figyeli, a látogató hogyan viselkedik az oldalon, például akkor, ha egy űrlap kitöltése után rá kell klikkelni a Küldés gombra. Most pedig egy újabb frissítést kapott a rendszer, amellyel még a korábbinál is könnyebbé teszik a felhasználók dolgát és egyúttal hatásosabb biztonsági megoldást találtak ki, ami már semmilyen tevékenységre nem kéri a felhasználót.
   A reCaptcha v3 lényege, hogy a felhasználók tevékenységét elemezve mindegyikhez egy 0.0 és 1.0 közötti pontszámot rendel, ahol ha minél kisebb a pontszám, annál biztosabb, hogy robotról, és nem valós felhasználóról van szó.
   Az oldalak üzemeltetőinek érdemes a weboldalak kritikus részeihez (bejelentkezés, véleményírás stb.) hozzárendelniük a reCaptcha v3-at, amely nemcsak kielemzi a felhasználók tevékenységét, de meg is mutatja a tulajdonosnak, hogy az oldal melyik részét célozzák meg leginkább a robotok. Ha egy tevékenységről az oldal üzemeltetője úgy véli, robothoz kapcsolódik, megjelölheti azt, a rendszer pedig automatikusan eltávolítja onnan. A reCaptcha v3 ezeket a tevékenységeket figyelembe véve megtanulja, hogy az ilyen bejegyzéseket valószínűleg nem emberek teszik, és a jövőben automatikusan eltávolítja őket – olvasható a Hvg.hu hírportálon.