Oldalletöltések száma: 9276298
2019. június 27. csütörtök 06:35,
László napja van.

Lojax az új ellenség és szinte mindent túlél

hacker digitaltrends comNagyon sokan jószerével semmiféle védelmet nem alkalmaznak számítógépükön, laptopjukon, tabletjükön, miközben a pénzsóvár, adathalász, vagy csak szimplán ártani akaró víruskészítők ezerszámra ontják a különféle kárt okozó vírusokat a világhálón, hátha rosszabb lesz a sorsa ettől a világnak.

   A Lojax nevű vírus jellemzően közép- és kelet-európai rendszerek elleni támadásokban tűnt fel eddig. Az újfajta kibertámadás alapjául szolgáló rootkit (olyan szoftver, amely folyamatos belépést tesz lehetővé a behatolónak) szinte letörölhetetlen, még a merevlemezek törlése sem segít – írta a Napi.hu az Eset figyelmeztetése nyomán.

   Az Eset kutatói felfedeztek egy újfajta kibertámadást, amely az UEFI (Universal Extensible Firmware Interface, a BIOS utódja) rootkitet használta az áldozatok számítógépére való beférkőzéshez. Az Eset által Lojax néven azonosított rootkit a hírhedt Sednit csoport egyik közép- és kelet-európai kiemelt politikai célpontokat támadó akciójában tűnt fel, ez volt a kártevő eddigi legelső ismert felbukkanása – írta a Prim.hu a vírusról.
   Az ilyen vírusok veszélyes és félelmetes eszközök egy kibertámadás elindításához: folyamatos belépést biztosítanak a számítógépek rendszerébe a támadóknak, nehéz felfedezni őket és képesek túlélni az olyan kiberbiztonsági intézkedéseket, mint az operációs rendszer újratelepítése vagy akár a merevlemez cseréje. A az UEFI rootkitek kiirtásához szakértőre van szükség, az átlag felhasználók mindez komoly gondot jelenthet – derül ki a Napi.hu információjából.