Oldalletöltések száma: 8450085
2019. március 23. szombat 05:08,
Emőke napja van.

Leszáll majd a drón és kijavítja a kátyúkat

dron utjavito euronews comAz autósok ismerik azt a télvégi, majd még hónapokig tartó állapotot, amikor úgy kell vezetniük az autójukat, mintha egy szlalompályán lennének, csakhogy kikerüljük az egymást nagy sűrűséggel követő kátyúkat. Nem csak mifelénk jelentenek ezek gondot.

   Már korábban is írtunk az útjavításra felhasználható 3D-s technológiáról. A Leeds-i Egyetem kutatói mostanában egy olyan drónt próbálnak kifejleszteni és bevetni pár éven belül, amely képes önállóan kiszúrni és feltölteni a repedéseket az úton, ezzel csökkentve a javítási költségeket, és a kátyúk számát is – írta az Euronews.com.

   Természetesen nem félméteres, vagy nagyobb kátyúk javítása lenne a drón feladata, hanem kicsi, vagy közepes méretű repedéseket tüntetne el, mielőtt komolyabb úthiba lenne belőlük.
   Az Egyesült Királyságban Fontmilliárdokba kerül a kátyújavítás, a legutóbbi évtizedben az angliai hatóságok több mint egymilliárd fontot (körülbelül 371 milliárd forint) költöttek arra, hogy nagyjából 18 millió kátyút eltüntessenek az utakról, derül ki az éves útkarbantartási felmérésből. Csak tavaly 1,7 millió kátyút töltöttek fel több mint 37 milliárd forintnyi költséggel. A felháborodott autósok pedig kártérítést követeltek a hatóságoktól az út okozta károk miatt, ez a helyi hatóságoknak további 28,3 millió fontos (több mint tízmilliárd forint) költséget jelentett. A felmérésből kiderül, hogy a bejelentett káresetek 82 százalékánál kátyú okozta a problémát.
   Nem jobb a helyzet Olaszországban sem, ahol az összes kátyús út megjavítása 42 milliárd euróba kerülne. Az USA-ban pedig egy felmérés 3 milliárd (844 milliárd forint) dollárra becsüli összesen a kárt, amit a kátyúk okoznak az autósoknak évente. Indiában a hivatalos adatok szerint csaknem tizenegyezer balesetet okozott kátyú 2015-ben. Párizsban katasztrófaelhárítási tervet kellett kidolgozni az idén, miután a különösen hideg tél miatt komoly károk keletkeztek az utakon. Hogy felgyorsítsák a folyamatot, a francia fővárosban egy új eljárást használtak, ahol a ragasztót és egy bitument tartalmazó keveréket az útra fújnak, majd rányomják az útra egy tömörítőgéppel.
   A fejlesztés alatt álló drón megszüntethetné a nehéz gépek és az emberi munkaerő használását a kisebb és közepes kátyúk javításánál, és csökkentenék az autósoknak okozott kényelmetlenségeket, hiszen az utakat sem kéne hosszú időre lezárni a javításhoz – derül ki az Euronews.com riportjából.
   Az RTL Híradó adatai szerint 2017-ben Magyarországon csak a fővárosban 15 millió forint kártérítést fizettek az autósoknak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan közel 32 000 kilométernyi országos közúthálózatért felel. 2016-ban például összesen 9 973 tonna speciális kátyúzó, javító anyagot dolgoztak be az utakba az állami vállalat munkatársai. A munkálatok teljes költsége akkor 1,3 milliárd Ft volt.