Oldalletöltések száma: 8450211
2019. március 23. szombat 05:30,
Emőke napja van.

Foci vébé alatt könnyen lehetünk áldozatok

footballvb pixabay comA ma kezdődő soros labdarúgó-világbajnokság annak ellenére is, hogy a magyar válogatott hagyományosan nem szerepel a legjobbak viadalán, sok érdekességet és izgalmat ígér a magyar szurkolóknak. A szurkolás mellett még a tévénézőknek sem szabad egyetlen pillanatra sem megfeledkezniük a biztonságról.

   A csapatok és szurkolók mellett ugyanis a csalók is készen állnak a tornára, és folyamatosan keresik a lehetőséget arra, hogy pénzt csikarjanak ki az óvatlan nézőktől. Az Eset.hu feltérképezte azokat a fenyegetéseket, amelyekkel a VB-hez kapcsolódóan találkozhatunk. Az alábbiakban ezekből mutatunk be néhányat.

   A vírusirtó szoftverek készítésével foglalkozó cég szerint az egyik leggyakoribb módszer során a csalók különféle „akciókkal” kecsegtetik a gyanútlan felhasználókat: olcsó meccsjegyek, közeli szállásfoglalási lehetőségek, transzferek a mérkőzések helyszíneire. Ezeket a remek lehetőségeket általában kéretlen levelekben vagy közösségi felületeken kínálják az érdeklődők számára, amivel leginkább az emberek érzelmeire hatnak, hiszen ki ne szeretné az akciókat, leértékeléseket?
   Miután a gyanútlan felhasználóval elhitetik, hogy értékes szolgáltatásokat kínálnak számukra, és rákattintanak a megadott linkre, olyan adathalász weboldalra kerülnek, amely meggyőzően utánozza például akár a világbajnokság hivatalos oldalát. Az áldozatok, miután a fizetés során megadják személyes adataikat, hiába várják a jegyeket, szolgáltatásokat. E helyett az ellopott hitelkártya-adatokkal felfegyverkezett támadók csapolják meg az adott bankszámlákat.
   Más csalások középpontjában az utazási vízumok vagy a szurkolói azonosítók állnak. Az utóbbi az orosz hatóságok által igényelt dokumentum, amely az érvényes jeggyel való belépést biztosítja. Érdemes megemlíteni még a hamisított világbajnoki termékeket (pólók, sálak, zászlók) is, amelyeket a csalók átverős weboldalakon keresztül árulnak az áldozatoknak.
   Gyakori forgatókönyv a mérkőzések ingyenes online megtekintésének felajánlása egy állítólag élő közvetítéseket kínáló weboldalon. Ehhez arra kérik a felhasználót, hogy kattintson egy linkre, vagy pedig töltsön le egy kiegészítő szoftvert, kodeket, meghajtó programot, frissítsen egy már meglévő programot (például az Adobe Flash-t), majd ezeken keresztül vírusokkal, kártevőkkel fertőzik meg a gyanútlan áldozatok számítógépét.
   Az ESET szakemberei a nyilvános Wi-Fi pontok veszélyeire is figyelmeztetnek, amelyek látványos (például Free Wi-Fi) néven csalogatják a gyanútlan felhasználókat a megbízhatatlan hálózatokra. A bűnözők a hivatalos, de nem megfelelően biztonságos nyilvános Wi-Fi hálózatokat is felhasználják a közbeékelődéses támadások végrehajtására.
   Az ESET szakemberei szerint ilyen (sport)eseményeknél az alapvető biztonsági intézkedés alkalmazása is kiemelten fontos. Ezek közé tartozik az adathalász üzenetek felismerése, a túl szép, hogy igaz legyen típusú ajánlatok elkerülése, és a hivatalos szervezetekkel való kommunikáció szabályainak betartása (a bankok, vagy más hivatalos szervezetek sosem kérnek e-mailben személyes adatokat, illetve egy esetleges nyeremény kapcsán sosem kell előre fizetni annak átvételéhez).
   Legyünk óvatosak akkor is, ha egy weboldal úgymond hivatalos, vagyis ha a zöld lakat megtalálható a böngésző címsorában. Sok bűnöző használ pl. HTTPS oldalakat, és az a tény sem igazolja ezeknek a hitelességét, hogy megjelennek a Google találatai között. Ugyanez érvényes a nyilvános Wi-Fi pontokra: számos nyilvános, de nem a bűnözők által üzemeltetett hálózat is lehet veszélyes pusztán azért, mert nem megfelelően biztonságos.
   Ahogy közeledik a világbajnokság, a támadók is egyre inkább kihasználják a szurkolókat hatalmába kerítő futball-lázat. Ilyenkor minden kapcsolódó hír kiemelt figyelmet kap, amely megnöveli annak esélyét, hogy az áldozat egy érdekes tartalommal kecsegtető, de rosszindulatú oldalra vezető linkre kattint, vagy veszélyes csatolmányt nyit meg. Ha azonban felkészülünk ezekre, nem dőlünk be az ismeretlenektől érkező leveleknek, és nem kattintunk gyanús linkekre, akkor biztonságban élvezhetjük a világbajnokságot.
   Ha pedig egy kétesnek tűnő esetben nem tudjuk eldönteni, hogy mit tegyünk, akkor alkalmazzuk a focicsapatoknál megszokott taktikát: ha bizonytalan vagy, rúgd el a labdát – azaz, ha nem tudjuk eldönteni, hogy valami átverés-e, akkor töröljük ki, vagy csukjuk be az oldalt – javasolja az Eset.hu.