Oldalletöltések száma: 10637115
2020. február 25. kedd 16:36,
Géza napja van.

Pofákat vág, vagy mosolyog a cserép, attól függően, hogyan érzi magát a növény

cserep okos bigthink comVannak, akiknél láthatóan boldogok a szobanövények, mások pedig, ha megfeszülnek sem tudják hosszabb ideig életben tartani a cserepes virágokat, növényeket. A különbség egyértelműen a megfelelő és hozzáértő gondoskodásban rejlik, mert ha egy növényt folyamatosan szomjaztatnak, vagy éppen belefojtanak a vízbe, az jóra nem vezethet.

   Okoskütyükkel felszerelt világunkban csak idő kérdése volt, hogy valakik megalkossák az okoscserepeket, amelyek gazdáik helyett is vigyáznak a beléjük ültetett növényekre. A jópofa, már-már aggyal rendelkező okoscserépre a Pcworld.hu talált rá.

   A Lua Technologies találmánya egy olyan okos virágcserép, amely tulajdonképpen egy szenzorokkal felszerelt, emellett pedig kedves külalakúra formázott eszköz. Ebbe, a köznyelv szerinti cserépbe kerül a növény. A szenzorok által rögzített adatok alapján a rendszer meghatározza, hogy érezheti magát a növény és ezt arckifejezésekkel jelzi a gazdának az elülső kis kijelzőjén.
   A rendszer másik eleme egy mobiltelefonos alkalmazás, amely folyamatosan kapja az adatokat a cseréptől. Ezen a felületen lehet beállítani, hogy a beleültetett növény milyen körülmények között érzi jól magát, például milyen hőmérsékletet szeret, milyen erős napfényt igényel és mennyi vízre van szüksége. Az alkalmazásban is láthatóvá válik és a cserépen lévő arc is ez alapján fogja változtatni az arckifejezéseket. Ha például a növény fázik, akkor csattogtatja a fogait, ha melege van, izzad, ha szomjas, liheg, és így tovább. Ráadásul a cserépen lévő arcocskát mozgásérzékelő is támogatja, így például követi a gazda kezét, ha épp locsolja a növényt, vagy és bizalmatlanul néz a macskára is.
   A Lua okoscserép első generációjának gyártását jelenleg közösségi finanszírozás keretében igyekeznek összegyűjteni. Aki most szeretne előrendelni egy darabot, mintegy 32 ezer forintnyi euróért megteheti, a szállítását idén decemberre ígérik – tudta meg a Pcworld.hu.