Oldalletöltések száma: 10408211
2019. október 20. vasárnap 21:45,
Vendel és Irén napja van.

Feledtetheti az RCS az SMS-t, bár nem lesz könnyű dolga

rcs youtube comOly távolinak tűnik már a nagy rohanásban, pedig nem is volt olyan régen, amikor minden jelentős alkalomkor SMS-t küldtünk ismerőseinknek. Tettük ezt névnap, születésnap, karácsony, húsvét, vagy éppen egy szakítás alkalmával, bár ez utóbbi végképp nem tartozik az elegáns elintézési módok közé. Mára, bár használjuk még, az SMS kezd ódivatúvá lenni.

   A Telekom a múlt év márciusában jelentette be, hogy elkezdi bevezetni mobil hálózatán a RCS (Rich Communication Services) nevű szolgáltatást. A RCS gyakorlatilag azt kínálja, mint bármelyik internetes chatprogram, például a Facebook Messenger, Viber, Whatsapp).

   Az RCS mindezek ellenére igencsak ismeretlen a mobilozók körében, talán ennek az is oka, hogy amennyiben valaki SMS helyett RCS-en keresztül kíván kommunikálni, akkor mindkettőjük telefonjának és mobilszolgáltatójának támogatni kell a technológiát.
   A Google-nek elege lett a lassú bevezetésből, és a saját kezébe vette az irányítást: az androidos Üzenetek appja a szolgáltatók megkerülésével is támogatni fogja az RCS-t – írta meg az Origo.hu. A portál szerint ilyenkor a küldött üzenetek a Google saját infrastruktúráján át utaznak a feladó fél mobiljáról a fogadó fél mobiljára.
   Az új üzenetküldő szolgáltatás a 25 éve működő és még mindig gyakran használt klasszikus szöveges SMS-t és a másfél évtizede debütált MMS szolgáltatást egészíti ki új funkciókkal: HD minőségű fényképek és videók megosztásával, fájlok küldésével, saját pozíció megosztásával vagy akár csoportos chateléssel. Az előfizetők az RCS szolgáltatást aktiválva egymás között és a világ bármely más RCS felhasználójával internet alapú chat formájában is tudnak üzenetet váltani.
   Nem árt tehát megismerni, hogy mi is az az RCS. Ahogy a Telekom.hu oldalon olvasható, a szolgáltatás a GSMA (Global System for Mobile Communications Association) azonos nevű, RCS szabványa szerint biztosított, internet alapú chat szolgáltatása. A hívás előtt lehetőség van rövid szöveges chat üzenetet küldeni a hívás tartalmáról, fontosságáról, a küldő megoszthat képet, lokalizációt, amelyet a hívott fél a hívás pillanatában lát, továbbá hívás közben is meg lehet osztani chat üzeneteket, dokumentumot, vázlatot és lokalizációt.
Az RCS szolgáltatás egyes részfunkciói eltérhetnek egymástól a telefonkészülék típusa és a rajta futó operációs rendszer függvényében.     Az üzenet begépelésekor a küldő láthatja, hogy a fogadó félnél aktív-e az RCS szolgáltatás, azaz ezek ismeretében választhat, hogy az üzenetet SMS, MMS vagy chat formájában küldi-e el.
   Az RCS képes készülékek felismerik egymást a hálózatban, és folyamatosan ellenőrzik, hogy a kommunikációs partner(ek) eszközén melyek a támogatott RCS szolgáltatások. Például a videomegosztási funkcionalitást a készülék csak akkor ajánlja fel, ha a hívó és a hívott fél egyaránt olyan hálózati környezetben tartózkodik, ahol a videomegosztás technikailag lehetséges – olvasható a Telekom.hu ismertetésében.
   Mindezek alapján – a Vétó megjegyzése – meglehetősen kérdésesnek tűnik, hogy az RCS lehet-e valaha is olyan népszer- mint fénykorában az SMS. Bár kizárni semmit sem szabad.