Oldalletöltések száma: 8942295
2019. május 25. szombat 01:53,
Orbán napja van.

Egy lépés a csendes tűzijátékok felé

petardazas startlap huMiközben szilveszterkor ezrek önfeledted durrogtatnak, tűzijátékoznak, tíz- és százezrek dühödten várják, hogy végre csend legyen. Vélhetően a mind nagyobb közfelháborodást keltő, túlburjánzott tűzijátékozás okán tett most javaslatot egy szakember.

   A jövő nemzedékek szószólója azt kéri a belügyminisztertől, hogy szigorítsa a tűzijátékok lakossági használatát, valamint társadalmi párbeszéd indítását is javasolja – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-t.

   A közleményben azt írták, Bándi Gyula úgy véli, a beszerzésre és a használatra vonatkozó rendelkezések túlságosan megengedők, pedig a tűzijáték légszennyezési, állat- és egészségvédelmi szempontból is aggályos. A szakszerűtlenül használt és tárolt tűzijátékok többször okoztak már baleset, a lakosság is többször petíciót indított a betiltásukért a szakember.
   A szószóló szerint a nemzetközi összehasonlításban feltűnően engedékeny hazai szabályozást közelíteni kell az európai példákhoz. Javasolta, hogy a jelenleg majdnem szabadon forgalmazható kisebb, 1. és 2. osztályú pirotechnikai eszközöket csak 18 év felettiek, a veszélyesebb, 3. besorolású eszközöket pedig csak rendőrségi engedéllyel rendelkező pirotechnikai szakértők vásárolhassák meg.
   Bizonyára sokak véleményével egyezik javaslata, miszerint magánrendezvényeken csak szakértők közreműködésével, előzetes rendőrségi bejelentéssel lehessen tűzijátékot használni, szilveszterkor és egyéb ünnepi alkalmakkor pedig – állami ünnep kivételével – a legmegfelelőbb az önkormányzatok lebonyolításában rendezett, közösségi szervezésű tűzijáték lenne.
   Bándi Gyula szerint ezekkel a szabályozásokkal mérsékelhetők lennének a mai kockázatok és zavaró hatások, és elő lehet segíteni a környezetkímélő, csendes tűzijátékok elterjedését is.