Oldalletöltések száma: 9276186
2019. június 27. csütörtök 06:14,
László napja van.

A klímaváltozás luxuscikké teheti a zöldségeket, gyümölcsöket

kukorica szarazsag hirado huTúl azon, hogy időnként mással aligha magyarázható időjárás van, az emberek többsége még mindig valamilyen tudományos elgondolásként kezeli a klímaváltozást, nem is beszélve a kormányokról, multicégekről, amelyeknek pedig már nagyon is sokat kellene tenniük a légkör felmelegedése ellen. A polgár viszont már a pénztárcáján is tapasztalhatja a változásokat.

   A szokatlanul meleg időjárás több országban is tovább csökkentette a terméshozamokat, így Magyarországon is. Hazai hagyma jelenleg már nincs is a magyar boltokban, annyira kevés termett belőle – írta a 444.hu az RTL Híradójában elhangzottak nyomán.

   2018-ban az időjárás még szélsőségesebb értékeket mutatott, mint 2017-ben. A mérések kezdete óta soha nem volt olyan kevés víz a Dunában, mint 2018 nyarán és őszén, és az Alföld nagyobb része már áprilisban komoly csapadékhiánnyal küzdött, miközben néhány magyar településen egyetlen nap alatt is rengeteg csapadék hullott, komoly viharoktól kísérve. Az országos éves középhőmérséklet 11,99 Celsius fokra nőtt, ami 1,23 fokkal melegebb a sokéves átlagnál. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a mérések kezdete óta 2018 volt az eddigi legmelegebb év Magyarországon.
   Az RTL Klub által megkérdezett meteorológus szerint a magyarországi melegedés mértéke a globális átlagnál is nagyobb. Ez csökkenti a terméshozamokat is, búzából 10 százalékkal kevesebbet tudtak csak betakarítani 2018-ban, ez pedig felhajtotta a kenyér árát, átlagosan 8 százalékkal. A burgonya közben 44, a hagyma 48, a káposzta pedig 53 százalékkal drágult. Európa többi részén is hasonló a helyzet, néhol még a magyarországinál is nagyobb aszály pusztított.
   Árcsökkenés leghamarabb tavaszra várható a zöldségek és gyümölcsök árában, és ez is csak akkor, ha 2019 nem hoz annyira szélsőséges időjárást, mint volt 2018-ban. Erre statisztikailag nincs sok esély, a mérések kezdetétől a 10 legmelegebb évből 8 az elmúlt 20 évben volt Magyarországon – írta a 444.hu az RTL Klub riportja nyomán.