Oldalletöltések száma: 9276085
2019. június 27. csütörtök 05:55,
László napja van.

A lejárt élelmiszer még nem szemét

elelmiszer pazarlasRengeteg élelmiszert dob ki a fejlett országok lakossága és ezt a tendenciát erősíti az is, hogy a szupermarketekben a lejárt, de még jó ideig fogyasztható élelmiszereket egyszerűen a szemétbe dobják. Pedig ahogy mifelénk, igen sok más országban is lenne helye ezeknek. A csehek most példamutató tettre szánták el magukat.

   A V4-ek egyi tagországában a magyar jogalkotók számára is követésre alkalmas törvényt alkottak. Kötelezővé tették ugyanis Csehországban, hogy az el nem adott élelmiszerek a rászorulókhoz kerüljenek – tudta meg a Hvg.hu.

   Új jogszabály értelmében Csehországban a szuper- és hipermarketeknek kötelező lesz az átadniuk a nem értékesített, hibás, de még fogyasztható termékeket a segélyszervezeteknek.
   A Novinky cseh hírportálra hivatkozva a G7 azt írja, a vonatkozó törvénymódosítást az országgyűlési képviselők egy csoportja a tulajdonhoz való jog sérelmére hivatkozva megtámadta azt, de a cseh alkotmánybíróság nem adott nekik igazat.
   Az előírás szerint a még fogyasztható élelmiszereket olyan szervezeteknek, jellemzően élelmiszerbankoknak kell átadniuk a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, amelyek képesek tárolni és a rászorulókhoz eljuttatni ezeket a termékeket.
   Magyarországon nincs ilyen kötelezettség, de a nagyobb üzletláncok és a gyártók önkéntes alapon rendszeresen juttatnak élelmiszert a rászorulóknak. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2017-ben 5,2 milliárd forint értékben, több mint 300 ezer embernek juttatott el élelmiszeradományt – írta a Hvg.hu a G7.hu információi alapján.