Oldalletöltések száma: 8657510
2019. április 18. csütörtök 20:41,
Andrea és Ilma napja van.

Népszavazás lesz Velencén, ha legalább 1293 helyi lakos akarja

velence korzo femina huVelence nem akarja eladni a Korzót, de lakások még lehetnek a tetején, írtuk nemrégiben annak nyomán, hogy felröppent a hír, miszerint a Velence Korzó üzemeltetője 16 lakást kíván építtetni a létesítmény felső szintjére. Sokan érezték úgy, hogy ezt már nem lehet engedni és aláírásgyűjtés indult az ügyben egy helyi népszavazás kezdeményezésére.

   „Egyetért-e ön azzal, hogy… Semmit ne lehessen a Velence Korzó területén építeni? 1293 aláírás kell a népszavazás kiírásához, az önére is szükség van” – áll a Facebook Legyen Velencén Népszavazás elnevezésű csoportjában is meghirdetett akció felhívásában. Az aláírásgyűjtésre 30 nap áll rendelkezésre és november 15-én, délelőtt 11 óráig tart.

   A népszavazási kezdeményezést kiváltó okokról többször is írtuk, az ugyanis némiképpen hasonló indulatokat váltott ki, mint egykor a Velencei-tó Kapuja, és azon belül a Velence Korzó megépítése. A Velencei-tó Kapuja létrehozása, ahogy maga a Korzó és a beach jellegű homokos szabadstrandja rendkívül népszerű lett a nyaralók körében, de a megépítését korábban ellenzők közül is sokan veszik igénybe a szolgáltatásait. A Korzó végül is Velence szerves részévé vált, ugyanakkor a tetejére építeni szándékozott lakások már kiverték sokaknál a biztosítékot.
   Ahogy a Feol.hu oldalon olvasható, a népszavazást kezdeményező személy négy kérdés hitelesítését kérte az a város illetékes szervétől. Két kérdésben megtagadtam a hitelesítését a helyi választási bizottság, kettőt viszont hitelesített. Mivel ezt követően több kérdés miatt is felülvizsgálati kérelmeket terjesztettek elő, ezért azok a Székesfehérvári Törvényszék elé kerültek. A bíróság végül úgy döntött, egy, a bevezetőben leírt kérdést enged csak tovább és amellyel kapcsolatosan most zajlik az aláírásgyűjtés.
   Amennyiben a 30 nap leteltét követően eredményes lesz a kezdeményezés, vagyis megfelelő számú érvényes aláírás gyűlik össze, ki kell írni a népszavazást Velencén, amelynek költsége körülbelül 8 millió forint. Ahhoz, hogy a népszavazás eredményes legyen, a velencei polgárok 50 százalékának plusz egy főnek a támogató szavazata szükséges.