Oldalletöltések száma: 9276233
2019. június 27. csütörtök 06:22,
László napja van.

Megváltoznak a jelölések, de ettől még nem lesz olcsóbb az üzemanyag

uzemanyag jeloles trans info huAz autósok zöme rutinszerűen tankol. Csak rápillant a kúton sorakozó töltőfejekre és máris tudja, hogy melyikből kell megitatnia járművét. Ha minden igaz, pár nap múlva, amíg meg nem szokjuk az újat, erősen oda kell majd figyelnünk a jelzésekre.

   A tervek szerint október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma – tudta meg a Vezess.hu.

   A változtatás során az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkék kerülnek a régiek helyére. Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.
   Az új címkék megtalálhatóak lesznek az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, a benzinkutakon, illetve az autószalonokban. Az EU illetékesei szerint az új rendszer segíteni fog a fogyasztóknak, hogy kiválasszák az autójuknak megfelelő üzemanyagot.
   A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek). A dízelek esetében B7, B10, XTL lesz a jelölés.
   Egy ideig a kötelező jelölések mellett a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai és így könnyebben szokhatjuk majd meg a változást – derül ki a Vezess.hu írásából.