Új felelőse lett a betegbiztonságnak, kórházi higiéniának

korhazi vizsgalat phillips blogs comAzt, hogy nagy baj van a magyar egészségüggyel még a kormánypárti szavazók többsége is elismeri, vagyis ez nem pártszimpátia kérdése. Abban is megegyezik az emberek többsége, hogy ez ellen valamit tennie kellene a kormánynak, akár más pénzigényes tevékenység rovására is. Most mindenesetre egy új szervezetet hívott életre a kormányzat, amelynek többek között felelőssége lesz a betegbiztonság és a kórházhigiénia is.

   Október 1-jén kezdte meg munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amely az Országos Közegészségügyi Intézet bázisán, bővült hatáskörrel, jelentős részben az intézetnek, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárának korábbi feladatait veszi át.

   A központ alá tartozik országos hatáskörrel a közegészségügyi, járványügyi biztonság és a betegbiztonság, az egészségfejlesztés, a kórházhigiénia, az egészségügyi intézmények működési engedélyeztetése és a munkaegészségügy területe.
   Az NNK-t az országos tisztifőorvos vezeti, akinek feladatkörébe tartozik a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek közegészségügyi és járványügyi feladatainak ellátására kijelölt szervek szakmai felügyelete is. Az országos tisztifőorvos tevékenységét a helyettes országos tisztifőorvosok segítik, akiket a miniszter nevez ki. Az Emmi korábbi közlése szerint az NNK részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában, szervezésében, koordinálásában, azok végrehajtásának területi és helyi feladataiban.
   A hivatal létrejöttével lényegesen javul az országos járványügyi tevékenység gyorsreagáló képessége, továbbá az számos olyan terület ellátását koordinálja, amely erősíti Magyarországon a betegbiztonságot és hozzájárul az állampolgárok egészségi állapotának javításához – közölte a minisztérium.