Oldalletöltések száma: 8450229
2019. március 23. szombat 05:34,
Emőke napja van.

Most megmondhatjuk a véleményünket

Illusztráció. Kép:  theycallmejane.comHa van valami, ami meglehetősen egységessé teszi a magyarokat, az a tavaszi-őszi óraátállítás. Mind többen ellenzik ezt a nemzetközi egyezményen alapuló európai előírást és mind többen állnak ki amellett, hogy legyen egyfajta időszámítás, mégpedig a nyári.

   Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított csütörtökön a nyári és a téli időszámításról, illetve az óraátállításról. Az uniós testület arról számolt be, hogy az európai polgárok és az érdekelt felek így kifejezésre juttathatják véleményüket a témával kapcsolatban. Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni.

   Az Európai Bizottság szeretné megtudni, hogy mit gondolnak az európai polgárok, az érdekelt szervezetek és a tagállamok az unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és az esetleges eltörléséről, ezért nyilvános online konzultációt indított csütörtökön. Az állásfoglalás szerint számos tanulmány próbálkozott meggyőzni a szabályozás előnyeit illetőn, mindeddig sikertelenül, de a negatív hatásokat rendre ki lehet mutatni az emberi egészségre nézve. Az EP ezért kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét.
   Pénteken reggel ki akartuk tölteni a kérdőívet, de oly hatalmas volt az érdeklődés, hogy összeomlott a rendszer, amely viszont szombaton a kora reggeli órákban már elérhető volt és könnyen kitölthető a kérdőív. Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését egyébként az EP-ben Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.
   Magyarországon az óraátállítással mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a nyári napokon sokáig van világos, ez kedvez a nyaralóknak, szabadidős programok résztvevőinek és jó hatással van a mentális egészségre is.