Oldalletöltések száma: 8450297
2019. március 23. szombat 05:43,
Emőke napja van.

Nekünk a magyar a finomabb, de lehet, hogy spanyolt veszünk

gorogdinnye krishihelpline comA zöldség, gyümölcs árusításával is foglalkozó boltokat, szupermarketeket elárasztotta a görögdinnye, s bár még közel sem olyan olcsó, hogy egy család naponta megvegye, de tény, hogy megkezdődött e kiváló gyümölcs szezonja. A magyarok többsége esküszik a hazai termesztésű görögdinnyékre, de sokszor nehéz kitalálni, hogy honnan származik a finomság.

   Továbbra is Spanyolország Európa legnagyobb dinnyetermelője. Ebben az évben 23 ezer hektáron ültettek dinnyét, kizárólag öntözhető területeken és szinte 100 százalékban erős növekedésű, a rosszabb szerkezetű talajt és a szárazságot jól tűrő alanyra oltva – írta a Magro.hu.

   A spanyolok 8000 hektáron nagy légterű fóliasátrakban, ugyanakkora teróletű fóliaalagutak alatt, illetve 5 ezer hektáron szabadföldön is termesztenek dinnyét. Magyarországon jelenleg körülbelül 2000 termelő foglalkozik dinnyetermeléssel. Ők védjeggyel jelölhetik meg dinnyéiket. A közel 2000 magyar gazdálkodó tavaly összesen 5000 hektáron termelt görög- és közel 600 hektáron sárgadinnyét, ez közel 200 000 tonna görög- és közel 17 000 tonna sárgadinnyét jelent. A jelentősebb dinnyetermelő körzetek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Baranya, Tolna és Heves megye, a jászsági területek, a sárgadinnye pedig főleg a Bács-Kiskun megyei régióban terem – derül ki a Magro.hu írásából.