Oldalletöltések száma: 8450209
2019. március 23. szombat 05:30,
Emőke napja van.

Tízezer szülő játszik orosz rulettet lánya egészségével

hpv fertozes eletmod magazin comAki daganatos beteg lesz, annak talán eszébe jut, hogy milyen jó lett volna egy védőoltás a gyűlölt, rettegett kór ellen. Sajnos azok közül, akik megvédhetnék gyermeküket a rák egy fajtája ellen, sokan elutasítják a védőoltást.

   Évente 1200-1300 magyar nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt. A méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon, s az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV – írta a Világgazdaság.

   A 2017–18-as tanévben 10 ezer leány szülője nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az önkéntes, térítésmentes HPV elleni oltás 2014 szeptembere óta a nemzeti védőoltási program része.
   Bár a hivatalos bejelentés még nem történt meg, 2018 szeptemberétől változás lesz: már a kilenckomponensű hatóanyaggal oltják a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási programban a hetedikes lányokat.
   Februárban derült ki, hogy a Phoe­nix Pharma Zrt. nyerte az Emmi által meghirdetett HPV-oltóanyag-tendert. A Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető adásvételi szerződés szerint a vállalat 3,4 milliárd forint értékben 120 ezer vakcinát biztosít, valamint opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a tizenkét évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához.
   A mostani tanévben a jogosultak csaknem háromnegyede (74,7 százalék) igényelte a védőoltást. Ez némi csökkenés a korábbi évekhez képest: a 2016–17. évi kampányban az átoltottság 75,7 százalék volt, 2015–16-ban a hetedikes lányok szüleinek 74,8 százaléka kérte a HPV-oltást, 2014–15-ben 77 százalék volt ez az arány – derül ki a minisztérium adataiból.
   A hazai számadatok kimagaslók a HPV elleni oltási kampányokat bevezető európai országok között. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint hasonlóan magas arányt egész Európában csak Portugália és az Egyesült Királyság tud felmutatni.
   Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gé­gé­szeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának intézetvezető professzora szerint HPV-hordozók közel ugyanakkora arányban lehetnek nők és férfiak is. Ezért is lenne fontos, hogy ne álljon meg a kormányzat félúton, és a fiúk részére is biztosítsák az ingyenes HPV-oltást. Átlagosan tíz férfiból öt megfertőződik élete során humán papillomavírussal – derül ki a Vg.hu összeállításából.